Jeroen Brenninkmeijer versus Matthijs Aler


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Matthijs AlerJeroen Brenninkmeijer

 

Jeroen Brenninkmeijer (MJR Advies) interviewt Matthijs Aler (Ohpen)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik ben 11 jaar geleden bij het toen net gelanceerde BinckBank begonnen. Gefascineerd door de magie van de beurs en de op handen zijnde revolutie in de financiële wereld door de sterke opmars van technologie in het algemeen en internet in het bijzonder, was ik ervan overtuigd er heel erg veel in de wereld van online beleggen zou gaan gebeuren. Dat is zeker gebeurd! Na ruim 10 jaar bij Binck, onder andere als directeur Binck Frankrijk en directeur van Alex Vermogensbank, heb ik begin van dit jaar de overstap gemaakt naar Ohpen. Ohpen wil vermogensbeheer toegankelijker/laagdrempeliger maken met een heldere website en simpele producten, dat spreekt mij erg aan.
 

2. Welke gevolgen zie jij voor de beleggingsmarkt door de veranderende wetgeving en met name de invoering van ‘betaald advies’?

De invoering van verplichte opsplitsing van de kosten van advies/beheer aan de ene kant en beleggingsproducten aan de andere kant zal erg veel impact hebben. In het directe kanaal moeten zelfs distributiekosten apart in rekening worden gebracht. Ik voorzie dat veel consumenten het onpraktisch zullen vinden om meerdere losse facturen te betalen, ondanks het feit dat de totale factuur waarschijnlijk niet hoger zal uitvallen. Verder is het zo dat banken en brokers altijd met een tarieven en conditiemodel hebben gewerkt, waar grote klanten in absolute getallen meer betaalden dan kleine klanten. Als adviseurs op uurbasis gaan werken, zal het gevolg zijn dat klanten met een relatief laag saldo procentueel een veel hogere adviesfee gaan betalen dan voorheen. Voor grotere klanten zal het omgekeerde gebeuren. Als goed beleggingsadvies maar niet onbetaalbaar wordt voor de kleinere vermogens!
 

3. Zie jij een kans op een systeemrisico door de enorme groei van het indexbeleggen?

In mijn ogen zal systeemrisico’s alleen in de periferie van het scala aan indexproducten plaatsvinden, bijvoorbeeld in het geval ETF's op in wezen illiquide onderliggende effecten (small caps, sommige emerging markets, etc) op grote schaal worden verhandeld. Bij sommige ETF’s die werken met derivaten (zoals synthetische indexfondsen) bestaat dit risico ook, ik denk alleen dat de toegenomen druk vanuit de toezichthouder ertoe zal leiden dat dit risico zich niet snel zal verwezenlijken. Bij de meer ‘plain vanilla’ indexfondsen tenslotte is het systeemrisico mijns inziens verwaarloosbaar, niet groter dan bij reguliere fondsen of discretionair beheerde portefeuilles van individuele aandelen.
 

4. Wat is in jouw ogen de meest effectieve manier om risico te beheersen in een beleggingsportefeuille?

Wellicht een saai antwoord, maar toch om spreiding over meerdere beleggingscategorieën en in ieder geval meer dan 25 verschillende aandelen te realiseren. Diversificatie is toch de basis van goed risico management. Helaas denken veel mensen goed gespreid te beleggen, terwijl dit in feite niet het geval is. In veel producten of indices schuilt een enorme overweging in bepaalde sectoren of aandelen, die ervoor zorgen dat je ‘eieren’ toch niet in verschillende mandjes zitten. Kijk bijvoorbeeld naar de AEX, waar 50% van de index bestaat uit slechts 4 aandelen, of de Eurostoxx met meer dan 20% financials.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

“Doe je huiswerk.” Of het nu gaat om een beleggingsportefeuille, een hypotheek of het nemen van een andere belangrijke financiële beslissing: zorg ervoor dat je de relevante informatie verzamelt, begrijpt en op basis daarvan een knoop doorhakt. 10 jaar geleden was het nog zo dat prospecti en term sheets onleesbaar waren voor leken, door tussenkomst van de toezichtouders is daar echt veel in verbeterd. En mocht je er ook na het lezen van de documentatie niet uitkomen: bel de aanbieder van een product en vraag het hem. Als de medewerker van de bank, beheerder of beleggingsinstelling het niet goed en helder kan uitleggen, is er waarschijnlijk iets mis en kun je met dat ‘rode signaal’ iets doen.

 

Volgende interview: Matthijs Aler versus Jean-Paul van Oudheusden
Vorige interview: Henk van Eldik versus Jeroen Brenninkmeijer