Jean-Paul van Oudheusden versus Rob Staalstra


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Rob StaalstraJean-Paul van Oudheusden

 

Jean-Paul van Oudheusden (RBS Markets) interviewt Rob Staalstra (Active Hedge)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Een vriend van mijn vader liet mij in 1985 de oude optiebeurs zien op het Damrak. Toen ik de dynamiek en de sfeer van de vloerhandel eenmaal had geproefd kon ik niet meer zonder. Ik zou morgen weer terug willen.

Na 10 jaar als marketmaker op de vloer te hebben gestaan ben ik verantwoordelijk geworden voor de opbouw van de ING derivatenhandel op de beursvloeren van Europa en Amerika. Geld met geld verdienen was leuk voor een tijdje, maar nu stellen wij onze kennis over de handel en de producten live ter beschikking aan particulieren. Iets dat vanwege de persoonlijkere relaties een stuk dankbaarder werk is.
 

2. Active Hedge praat dagelijks met actieve beleggers in de AlexSkybox en de BinckSquawkbox. Wat is het huidige sentiment onder jullie beleggers?

Een tijd lang is de sfeer gedomineerd door alle zwarte scenario’s die over ons heen werden gestort. Dit resulteerde in een negatief sentiment onder onze beleggers. Door het doormodderen van de crisis werd men murw gebeukt en ging aan de zijlijn staan tijdens de stijging. Ik zie echter nu langzaam tekenen van wat meer optimisme en zowaar ook weer meer hausse transacties langskomen. Men is de crisis moe en het is duidelijk dat we met zijn allen Europa toch niet gaan laten vallen. De markt wil op dit moment gewoon niet naar beneden en sinds lange tijd vinden de actieve handelaren dat eigenlijk wel weer leuk.
 

3. Jouw visie is vaak contrair. De “Doctor’s Doom” buitelen momenteel over elkaar heen om de volgende crash te voorspellen. Denk jij dat 2013 een buitengewoon mooi beursjaar zal worden?

Na 27 jaar in het vak te hebben gezeten neem ik altijd drie dingen mee in mijn gevoel over de beurs.

  1. Alles wat nu in de krant staat is al bekend en verdisconteerd in de koersen. De beurs loopt namelijk ALTIJD zes maanden vooruit op de ontwikkelingen in de macro economie. De ontwikkelingen die de beurs nu al voorspelde staan dus over zes maanden pas in de krant.
  2. Indien je met geld in de markt zit, wat je niet direct nodig hebt, moet je altijd contrair handelen als óf het bloed door de straten loopt óf als iedereen euforisch is.
  3. Follow the money. Denk goed na over de grote geldstromen in de wereld, die stromen zijn vaak groter dan het lokale sentiment. Als er meer kopers zijn vanuit reallocatie van geldstromen dan er verkopers zijn vanwege sentiment gaat de koers toch omhoog. Dus 2013 zal nog wel eens mee kunnen vallen, alleen zal je je moeten concentreren op kortere ritjes. Tien keer een dubbeltje is in 2013 meer dan drie keer een kwartje.

 

4. Welke relevante ontwikkelingen en innovaties voor beleggers zie jij aan de horizon?

Na alles wat er gebeurd is vind ik het logisch dat er zeer scherp gekeken wordt naar risico’s. Waar ik mij nu wel grote zorgen om maak is dat alle nieuwe regels ter bescherming van het publiek doorslaan naar het onmogelijk maken van het aangaan van risico. Als je geen risico neemt is dat wel lekker veilig, maar dan heb je later ook geen rendement. En dat rendement hebben we in de toekomst keihard nodig om pensioenen en zorg te kunnen blijven betalen.

Ik ben bang dat de regelgevers en de politiek met de betutteling van de retail klant zullen doorslaan en dat we daar later grote spijt van krijgen. De retail klant zal dat overigens niet accepteren. Innovaties zullen juist zitten in het ontwikkelen van steeds mooiere en transparantere producten, die het mogelijk maken om begrijpelijk risico aan te gaan met een duidelijk te voorspellen rendement. Het aansturen van goede educatie aan de particulier en het beschikbaar hebben van informatie op het juiste moment is te verkiezen boven het betuttelen van de klant.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Ik hoor af en toe met afgrijzen aan dat mensen en instituten zich gelukkig prijzen “veilig” te zitten in staatsobligaties. Lekker in euri bij de ECB onder de plu. Doordat iedereen dat denkt is de koers van de bunds inmiddels historisch hoog boven de 140. Als de crisis opeens voorbij lijkt te zijn kan daar zo 15 % van af als iedereen weer door dezelfde deur eruit gaat. Dus door de hoge koers zijn die obligaties weliswaar optisch veilig, maar kan je wel een groot koersdreun moeten incasseren. Je kunt er niet zo veel meer aan verdienen maar wel veel aan verliezen. Rente laag, bonds dus duur, vastgoed mwah, grondstoffen en metalen op recordprijzen, hedgefunds even niet, dus wat blijft er over waar je in de toekomst nog wat potentie hebt? Dat is de reden waarom de beurs niet naar beneden wil. TINA is buying noemen we dat en dat blijft nog wel even zo. En TINA, kort voor There Is No Alternative, is veel groter dan we denken.

 

Volgende interview: Rob Staalstra versus Willem Meijer
Vorige interview: Matthijs Aler versus Jean-Paul van Oudheusden