Je bent een sukkel als je dit niet leest


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Jeroen Brenninkmeijer

De meeste artikelen over beleggen gaan over de toekomst. Lijstjes met favoriete aandelen, doemdenkers die een crash voorspellen of overnamegeruchten zijn zo’n beetje de populairste onderwerpen.

De meeste beleggers zijn ook op zoek naar dit soort stukjes. Beeldvorming en oordeelsvorming voorafgaand aan een beleggingsbeslissing is natuurlijk heel verstandig. Maar het maakt allemaal niet zo veel uit als je belegt voor de lange termijn. Want op korte termijn is het toch een beetje de waan van de dag, en wachten op een crash om in te stappen betekent misschien wel een hele rit op de beurs missen.

De stukjes die nooit de voorpagina halen en zelfs maar zelden worden gepubliceerd, zijn artikelen die inzicht geven hoeveel invloed een onttrekking kan hebben op het uiteindelijke beleggingsresultaat. Helemaal raar is het niet, want het gaat eigenlijk over een rekensommetje. En dat is natuurlijk niet zo spannend als een iemand met een mening waaraan je misschien geld kan verdienen (je hebt immers precies 50% kans, dat iemand met een mening gelijk heeft).
 

Invloed korte termijn op lange termijn

Toch is het veel belangrijker voor de grootste groep beleggers om wel goed te begrijpen hoe ingrijpend koersbewegingen op de korte termijn kunnen zijn op je lange termijn vermogensontwikkeling. Ik schrijf vaker over dit thema, maar dan wordt het minder gelezen dan artikelen die over een aandeel of de beurs gaan. Hopelijk niet meer na vandaag…. Vandaar het kopje van dit artikel.

Een toenemende groep beleggers heeft immers periodiek of toekomstig inkomsten nodig uit het belegd vermogen. Normaliter kreeg je op de vastrentende beleggingen (deposito’s of obligaties) een behoorlijke kasstroom, maar die is momenteel nog maar 1% als je het een beetje veilig wilt beleggen. Daarvan kan je niet eens de vermogensbeheerder betalen, laat staan de vermogensrendementsheffing van netto 1,2%.
 

Rekenkundige versus meetkundige rendementen

Beleggers zullen dus in de huidige markt sneller een stuk van de beleggingen moeten verkopen om aan de gewenste kasstroom te komen. En als je beleggingen moet verkopen, ga je interen op het vermogen. En hoe meer je inteert, des te harder werken negatieve koersontwikkelingen door in het vermogen. Dit heeft alles te maken met het feit dat risico niet lineair is en we een verschil hebben tussen rekenkundige en meetkundige rendementen. Dit wordt een beetje technisch, maar in dit artikel heb ik het al eens uitgelegd.
 

Planning kasstromen

De praktijk is altijd anders dan de theorie, maar op 16 april 2015 (AEX stond op 504 punten, nu 15-1-16 op 403 punten) publiceerde ik een stukje waarin ik al heb uitgelegd dat het vanuit de planning van je kasstromen heel verstandig is om gebruik te maken van sterke waardestijgingen in de portefeuille om je korte termijn kasstromen te reserveren.

Het juiste advies is om überhaupt de inkomensbehoeften van minimaal de eerste 2 jaar niet te beleggen. Voor elke belegger is het echter een andere puzzel. De afhankelijkheid en omvang van het vermogen zijn van belang om een goede afweging te maken. Maar voor de toekomst geldt eens te meer, beleg alleen gelden die je niet op korte termijn nodig hebt in deze markt. Zeker niet in deze markten, waarin de kasstromen uit obligaties extreem laag zijn. Wanneer de jaarlijkse inkomensbehoefte niet door betrouwbare kasstromen wordt gedekt, zal je dat deel van het vermogen niet aan de beleggingsmarkt moeten toevertrouwen. De details vult u in met een financieel planner of een vermogensbeheerder. Maar laat u niets wijsmaken over toekomstige rendementsverwachtingen, dat zijn gemiddelden uit modelletjes en niet exacte rendementen die jaarlijks worden bijgeschreven.


Jeroen Brenninkmeijer is partner en vermogensbegeleider bij MJR Advies (www.mjradvies.nl). Deze column is geschreven op persoonlijke titel. Deze column is bedoeld als achtergrondinformatie over de ontwikkelingen op de financiële markten en de regelgeving. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en is geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. MJR Advies houdt zich niet bezig met het aanbevelen van beleggingen of beleggingsproducten en heeft bedrijfsmatig geen beleggingsposities. Eventueel vermelde financiële instrumenten dienen puur als voorbeeld en zijn nooit bedoeld als aanbeveling. Raadpleeg meer bronnen en neem zelf uw beslissingen. MJR Advies is niet vergunningplichtig en biedt onafhankelijke financiële ontzorging voor ondernemers en vrije beroepsbeoefenaren.


Ook interessant: