Jasper Oeberius Kapteijn versus Dušan van Leeuwen


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Dusan van LeeuwenJasper Oeberius Kapteijn

 

Jasper Oeberius Kapteijn (For Tomorrow) interviewt Dušan van Leeuwen (Dimensional Fund Advisors)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Als student was ik Campus Recruiter voor Ebbinge, en via hen ben ik in 1998 bij Rabo Securities terecht gekomen. Eigenlijk een beetje bij toeval, want ik wist heel weinig over de praktijk van de financiële markten of van equity brokerage. Maar ik kwam goed door de sollicitatiegesprekken, en voor een student Internationale Financiële Economie was het niet verwonderlijk dat ik bij een bank terecht kwam. Equity sales paste goed bij me omdat je overal een mening over mocht hebben, mits redelijk onderbouwd; en omdat je letterlijk alle informatie die je kon vinden kon gebruiken om een mening te onderbouwen. Ik zei vaak dat ik altijd aan het werk was, omdat je nu eenmaal nooit ophoudt met nadenken – zelfs niet in je slaap.

Als ik verder terugkijk denk ik aan mijn grootvader, die een (bescheiden) beleggingsportefeuille had. Aan het einde van zijn leven, toen ik nog studeerde, heeft hij me op het hart gedrukt me bezig te houden met beleggen, en niet met speculeren. Ik denk dat ik pas de laatste paar jaar goed ben gaan begrijpen wat hij bedoelde – en hoe belangrijk het is om die twee zaken van elkaar te onderscheiden.

Ik ben tot 2011 in equity brokerage gebleven, als salesman en later als analist en manager. In 2012 ben ik bij Dimensional terecht gekomen, en nu ben ik verantwoordelijk voor onze institutionele sales en client service in de Benelux.
 

2. Wie is je voorbeeld op het gebied van beleggen en waarom? Heb je een favoriet boek?

Bij Dimensional heb ik de kans om te werken met een aantal zeer bekende namen uit de academische finance, zoals Gene Fama, Ken French en Bob Merton. Dat vind ik geweldig. Ik ben ook onder de indruk van de denkkracht en persoonlijkheden van de leiders in onze Research en Investments teams. De boeken van Michael Lewis zijn erg goed geschreven; het is mooi dat hij altijd vraagtekens zet bij zaken die als vanzelfsprekend worden (of werden) gezien.
 

3. Er zijn meerdere manieren om beleggingen te analyseren. Je kunt het o.a. benaderen vanuit fundamenten, technisch en marktsentiment. Wat is voor jou de geprefereerde manier die de meeste kans op outperformance geeft en waarom?

Logisch en kritisch nadenken. Waaróm zou een methode werken? En wat betekent dat eigenlijk, “outperformance”, of dat iets “werkt”? Over die vragen kun je volgens mij alleen goed nadenken als je een helder idee hebt over de redenen dat je gaat beleggen, en over je beleggingsdoelstelling. En als je daarover goed hebt nagedacht, wellicht samen met een adviseur die de juiste vragen stelt, wordt discipline waarschijnlijk de belangrijkste driver van je beleggingssucces. Via logisch en kritisch nadenken, en discipline, kom je vanzelf op het grote belang van kosten. Tenslotte: staar je nooit blind op rendementen uit het verleden. Probeer die rendementen te begrijpen in de context van het proces dat is gevolgd, en de omstandigheden waarin dat proces is toegepast. Vrij naar Moneyball van Michael Lewis: judge processes, not outcomes.
 

4. Wat is volgens jou de belangrijkste succesfactor bij het welslagen van een aandelenbelegging?

Bij een individuele aandelenbelegging is geluk de belangrijkste, waarschijnlijk de enige relevante factor. Daarom is diversificatie zo belangrijk. Afhankelijk van beleggingshorizon en risicotolerantie kun je een aandelenportefeuille systematisch richten op de bronnen van verwacht rendement. Dat zijn de markt als geheel; en daarbinnen small cap, value en profitability. Het komt erop neer dat je weinig moet betalen voor succesvolle bedrijven; vandaar small cap en value (lage prijs), en profitability (hoge winsten en kasstromen). Ook onontbeerlijk voor een goede beleggingservaring: slimme implementatie en lage kosten. Het is eigenlijk best overzichtelijk.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Zelfs voor professionele beleggers is het bijna altijd verstandig om iemand mee te laten denken over geld, financiële planning en beleggingen. Gebruik daarvoor iemand die zich redelijk laat betalen om in jouw belang te denken. Zo iemand zal bijna uitsluitend praten over jouw situatie, wensen en doelstellingen – en weinig of niet over producten of beleggingsstrategieën. En zo iemand zal steeds hameren op discipline, consistentie, en kosten.

Dat neemt allemaal niet weg dat je misschien ook lol of avonturen wil beleven met je geld. Ook dan is discipline heel belangrijk. Zet desgewenst een deel van je portefeuille opzij en wees je ervan bewust dat een hobby in principe geld kóst, niet oplevert. Hoeveel mensen ken je die voor de lol gingen golfen en vervolgens professional werden?
 

Volgende interview: Dušan van Leeuwen versus Maurice Eeken
Vorige interview: Rogier van Aart versus Jasper Oeberius Kapteijn