Japan wil een zwakke yen en krijgt een zwakke yen


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Ype Schaap

Tijdens zijn verkiezingsprogramma beloofde de huidige Japanse premier Abe er alles aan te gaan doen om de Japanse economie er weer bovenop te krijgen. Japan, dat al ruim 20 jaar af en aan in een recessie leeft en daarnaast ook nog lange periodes van deflatie kent, moet weer het land van de rijzende zon worden, stelt premier Abe.

Om Japan weer uitzicht op groei te geven moet de deflatie verdwijnen en moet de yen verzwakken. Door de zwakkere yen zal de export kunnen profiteren en zal gelijktijdig, door bijvoorbeeld de olie-import, inflatie geïmporteerd worden. Dat geldontwaarding noodzakelijk is, komt omdat geldontwaarding Japanners zal aanzetten om te gaan consumeren. De koopkrachtstijging van de yen, die zich vanaf 2000 alleen in 2008 niet liet zien, heeft particuliere bestedingen uitgesteld. Abe wil de particulieren weer zien uitgeven!

Om dit voor elkaar te krijgen heeft Abe voorgesteld dat de Bank of Japan grote hoeveelheden verse yennen gaat drukken. Door de “verdunning” van de yen zal de waarde van de yen verminderen en zal er dus “vanzelf” inflatie ontstaan. De veronderstelde vraag naar goederen zal maken dat de Japanse industrie ook meer zal gaan moeten produceren waardoor er weer sprake kan zijn van economische groei. Groei van de Japanse economie is om allerlei redenen noodzakelijk.

De belangrijkste reden is dat de Japanse regering uitzicht moet gaan krijgen op hogere belastinginkomsten waardoor er uiteindelijk iets gedaan kan worden aan de schuldenafbouw van de Japanse overheid. De Japanse staatsschuld is er één van astronomische omvang als gekeken wordt naar het percentage ten opzichte van het Bruto Binnenlands Product. Japan heeft een staatsschuld die namelijk ruim 200% van het Bruto Binnenlands Product betreft waardoor de Japanse staatsschuld forser is dan de Griekse staatsschuld. Dat de Japanse staatsschuld zo gegroeid is, heeft alles te maken met de stimuleringsprogramma’s die de Japanse regering jaren terug financierde door daarvoor schulden aan te gaan. Tegenwoordig zijn stimuleringsprogramma’s eenvoudig financierbaar omdat de Bank of Japan op grote schaal Japanse staatsobligaties opkoopt.

Dat Abe het echt serieus neemt, bleek recent ook toen hij de sollicitatieprocedure startte voor de nieuwe president van de Bank of Japan. De nieuwe roerganger van de Bank of Japan moet er één zijn die op bevel van Abe acteert en alles zal moeten doen om de gewenste 2% inflatie op de borden te krijgen. De nieuwe president van de Bank of Japan lijkt de eerste centrale bankier te gaan worden die zijn macht heeft overgedragen aan de politiek!

Het feit dat Abe zulke harde eisen stelt, lijkt ook aan te geven dat het twee voor twaalf is voor de Japanse economie. De enorme staatsschuld gaat steeds zwaarder drukken op de 125 miljoen Japanners en met de wetenschap dat er over 40 jaar nog slechts 80 miljoen Japanners het eiland bewonen is grote haast geboden met het vinden van een “oplossing”.

Misschien is het overigens wel goed dat premier Abe nog even kort spreekt met de voetballegende Johan Cruijff. Abe zal Cruijff ongetwijfeld kennen maar of hij ook weet dat elk voordeel zijn nadeel heeft weet ik niet zo zeker. Hogere inflatie zou namelijk ook tot een hogere rente moeten leiden en dat zou heel erg onhandig zijn met de torenhoge staatsschuld waarover ongeveer 1% rente wordt vergoed. Kortom, Abe moet de nieuwe president ook vertellen dat de rente, ondanks oplopende geldontwaarding, niet verhoogd mag worden. Dat Japan een zwakke yen gaat krijgen geloof ik wel en dat Abe die geldontwaarding op gang gaat krijgen geloof ik ook wel, maar dat Abe de komende twee jaar een week op vakantie kan lijkt bijna onmogelijk met alle stalorders die hij heeft uitgevaardigd.

 

Ype Schaap was ten tijde van het schrijven van deze column portfoliomanager bij Antaurus te Baarn, www.antaurus.nl

Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Professioneel houdt Antaurus posities aan in veel Benelux-aandelen. Elk Benelux-aandeel wordt beschouwd als een potentieel interessante belegging en alles wat Schaap schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Antaurus B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).


Ook interessant: