Janneke Willemse versus Lukas Daalder


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Lukas DaalderJanneke Willemse

 

Janneke Willemse (Blondjes Beleggen Beter) interviewt Lukas Daalder (Robeco)

 

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik ben in 1994 begonnen als macro-econoom bij de Rabobank. Geheel tegen de verwachting in trouwens, want hoewel ik economie had gestudeerd, wist ik een ding zeker: dat ik nooit bij een bank zou gaan werken. Dat ik er toch terechtkwam had alles te maken met de moeilijke banenmarkt indertijd. Ik had zelf het idee dat ik er na een jaar wel weg zou zijn, maar drie jaar later zat ik er nog steeds. En toen werd ik benaderd door een afdeling die op de dealing room werkte. Een ding had ik altijd zeker geweten: bij een bank, misschien, maar een dealing room, nooit! Drie keer raden wat er toen gebeurde.... En dat is eigenlijk de rode draad van mijn loopbaan gebleven: aandelen (toch ook leuker dan gedacht), vermogensbeheer (idem), marketmaker in derivaten (ja, echt!) en uiteindelijk zelfs Rotterdam. :-)
 

2. Je werkte al een tijd bij Robeco en sinds een paar maanden heb je er een nieuwe functie. Kun je uitleggen waar je je precies mee bezighoudt? En wat is er leuk aan jouw baan, waar verheug je je op als je in de trein naar Rotterdam stapt?

Ik ben een portfolio manager van de mixfondsen van Robeco waar zo'n EUR 700 miljoen euro belegd is. Daarnaast ben ik het hoofd van de afdeling die voor diverse klanten (particulier en pensioenfondsen) in het totaal iets meer dan 20 miljard beheert. Dit geld wordt door ons belegd in aandelen, obligaties, vastgoed, grondstoffen of andere beleggingscategorieën waarvan we het gevoel hebben dat ze een goed risico/rendement kennen.
Het leuke van mijn werk (en ook de reden waarom ik na twintig jaar nog steeds actief ben in de financiële sector) is de afwisseling die je ziet op de financiële markten. Elk jaar is weer nieuw en telkens als je denkt dat je alles gezien hebt, kan je de klok er op gelijk zetten dat er iets groots staat te gebeuren.
 

3. Je bent op Twitter bekend van de economische links die je verzamelt, de Best of The Web. Wanneer en waarom ben je daarmee begonnen? Klopt het dat je al de 1000e aflevering nadert? Hoeveel tijd ben je ermee kwijt?

Ik ben in 2010 begonnen met de dagelijkse verzameling en de 1000e editie zal ergens in mei het licht zien. Indertijd was het omdat ik - na een half jaar werkloos te zijn geweest - wel door had dat het internet altijd voor loopt op de informatie uit de krant bijvoorbeeld. ik merkte dat er op kantoor discussies gevoerd werden, die op het internet allang weer waren afgesloten. Mijn idee was om kennis te delen met mijn collega's, maar al snel ging het ook naar klanten en stond het op het internet.
Het kost tussen de anderhalf a twee uur per dag, vermoed ik, dus het is wel een beetje een uit de handen gelopen hobby. Nooit gedacht dat ik het zo lang zou volhouden.
 

4. Wat is het belangrijkste inzicht over beleggen dat je hebt opgedaan?

Go with the flow, maar blijf vooral weg van de consensus-belegging. En ja, die twee staan haaks op elkaar, dus veel succes met deze tip.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Ik neem aan dat het niet de bedoeling is dat ik mijn eigen website hier aanprijs? :-)
Redactie BeursEffecten: Bij wijze van uitzondering ;-)
"The Best" van Lukas Daalder: lukasdaalder.com

 

Volgende interview: Lukas Daalder versus Arend Jan Kamp
Vorige interview: Hans Oudshoorn versus Janneke Willemse