Jan Robert Schutte versus Tom Lassing


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Tom LassingJan Robert Schutte

 

Jan Robert Schutte (Optie Academy) interviewt Tom Lassing (Beursbox)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik ben in 1987 begonnen met zelf beleggen en ben in 1993 part-time, naast mijn toenmalige vaste baan als manager bij een bedrijfsvereniging, begonnen met een eerste financiële nieuwsbrief te schrijven.

Het schrijven is ontstaan vanuit boosheid over de leaseplan aandelenconstructies die ik maar bedrog dingen vond. De eerste zes jaar kreeg ik keer op keer ongelijk omdat de koersen van die plannen maar bleven stijgen. De leaseplannen liepen echter 7 jaar en meer. Het was onderweg dus steeds slechts een papieren winst voor de deelnemers.
Toen uiteindelijk deze producten afliepen was er bij niemand nog sprake van winst.
Er waren zelfs deelnemers die geld moesten bijstorten.

Helaas had ik dus uiteindelijk wel mijn gelijk. Ik vrees echter dat ik indertijd maar weinig mensen heb weten af te houden van die producten. Ik kreeg zes jaar lang reacties van "wat loop je toch te mauwen, moet je eens kijken wat een winst ik heb". Toen ik mijn gelijk kreeg was ik de lezers kwijt en kon ik op zoek naar een nieuwe lezersgroep. Veel van die toen zwaar teleurgestelde mensen zijn voor altijd voor de beurs verloren.
 

2. Wat is je favoriete strategie?

Buy and Hold van aandelen.
Dat is de laatste jaren niet de meest winstgevende strategie gebleken, maar ik doe graag onderzoek naar bedrijven en spit dan ook door jaarverslagen. Als ik dan aandelen kies, dan geef ik ze ook de tijd.

Overigens probeer ik zelf daarbij ook wel (call)opties te schrijven. Je vroeg me echter naar mijn favoriete strategie en dat is zonder meer het kopen en vasthouden van niet te hoog gewaardeerde aandelen van winstgevende bedrijven met een positieve cash flow die liefst ook een gering dividend uitkeren.
 

3. Wat zijn je grootste fouten (geweest) bij het beleggen/handelen?

Ik maakte er in de loop van de jaren veel... Een fout die er wat mij betreft uitspringt is vrij recent de aandelenpositie die ik spotgoedkoop in China kocht. Koers/Winst verhoudingen van onder de 3 toen ik die aandelen in 2010/2011 kocht. Hun koers was op dat moment vaak al heel fors onder de hoogste koers gedaald.

Ik kocht er een hele portefeuille vol van. De gemiddelde koersdaling op die stukken (waarop vaak geen opties lopen) is nu voor mij meer dan 80%. Een absoluut drama dus.

Veel van deze bedrijven bleken er een schaduwboekhouding op na te houden. Voor de westerse beleggers was er een opgeleukte boekhouding. In China was er de echte boekhouding. Hele onderdelen van de bedrijven bleken helemaal niet in het bezit van het bedrijf te zijn. Helaas bleek het toezicht op de bedrijven en op de beursnotering een wassen neus te zijn. Ook nu de fraudes uitkomen doet vooral China er niets aan. Dat is vervelend voor mij als aandeelhouder, maar het is funest voor China. Immers zal het land op deze manier niet snel serieus genomen kunnen worden. De ondernemers die met de fraude wegkomen gaan in de toekomst gewoon door met hun gedrag. Dat zal ook China zelf uiteindelijk zwaar gaan schaden.
 

4. Wat was het grootste succes van jou bij het beleggen?

Over de jaren bezien en in absoluut geld mijn goud positie. Ik was er op tijd bij en kocht net voor het hoogtepunt van de goudprijs in 2011 mijn huidige huis met de in jaren opgebouwde goudvoorraad.

Ik heb dus goud voor stenen verwisseld en woon nu prachtig in een voormalige boerderij in het buitengebied van Best. Naast de boerderij nu mijn kantoor met daarin onder andere een leuke presentatieruimte. Een droom is voor mij daarmee uitgekomen.

Een leuk en groot succes was ooit ook de Kroon-warrant op Van der Moolen. Ik kocht die spotgoedkoop en was zo gelukkig ze op de top te verkopen. Dat was een megaklapper. Het meest beroemd werd ik echter door mijn positie in CMGI. Daarmee ben ik in 1999 in heel wat publicaties gekomen en ik werd zelfs genoemd in het millenniumnummer van Elsevier Weekblad. Dat aandeel ging in 1999 x16 en ik zat er bijna vanaf de start van de koersstijging bij.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Het klinkt misschien gek voor iemand die al sinds 1987 actief op de beurs is, maar mijn advies is, ga vanaf nu meer denken als een ondernemer en ga ook buiten de beurs kijken naar (lokale) investeringsmogelijkheden. Zo heb ik zelf zonnepanelen gekocht en ook een belang in een coöperatie die windmolens in beheer heeft. Ik krijg nu iedere maand opbrengst vanuit de vorige maand geproduceerde energie. Mijn investering levert dus iedere maand energie en daarmee 'nieuw geld' op. Zoek je inkomsten vanuit vermogen ook in die hoek en blijf niet hangen in de beurshandel die aan alle kanten corrupt, doorgestoken kaart en simpelweg fraude is. Noem mij bijvoorbeeld eens 5 bedrijven/banken die niet de afgelopen 15 jaar te maken hebben gehad met fraude of bedrog? Als het je al lukt, had je van die aandelen in die periode ook de aandelen?

Ik zeg niet dat de beurs helemaal niet meer interessant is, maar ik denk wel dat er interessante alternatieven zijn om eerst in te beleggen. Als je daarna nog wat hebt, kijk dan misschien maar weer eens naar de beurs zelf.

Uiteraard hoop ik dat je ook mijn gratis dagelijkse Beursbox nieuwsbrief wilt gaan lezen (bereikbaar via link boven het interview). Die gaat ook over veel meer dan alleen de beurs.
 

Volgende interview: Tom Lassing versus Douwe Westervaarder
Vorige interview: Joost van der Laan versus Jan Robert Schutte