Jan Maarten Slagter versus Anne Gram


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Anne GramJan Maarten Slagter

 

Jan Maarten Slagter (VEB) interviewt Anne Gram (Anne Gram BV)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Jaren! 20+, sinds mijn 26e. Vlak nadat ik mijn studieschuld min of meer had afgelost.
Omdat ik het leuk vond, maar ook omdat ik dacht dat het wat zou opleveren. De jaren negentig waren een goed moment om te starten. In het begin handelde ik in individuele aandelen, later voornamelijk indexfondsen en trackers. Vooral vanwege de lagere kosten. Daarbij volg ik brede indices, zoals de wereldwijde aandelenindex MSCI World en de MSCI Emerging Markets, maar ook in meer specifieke wereldwijde indices voor staatsobligaties, bedrijfsobligaties en inflation linked obligaties. Hoe lager de kosten, des te beter.
 

2. Wat vind jij de belangrijkste ontwikkeling in de beleggerswereld van de afgelopen jaren?

De economische crisis na de crash en implosie van Lehman Brothers. Dit heeft zowel beleggers als politici en 'de gewone burger' wakker geschud. Het met z'n allen – sommige meer dan anderen - makkelijk op de beurs verdienen, groei als vanzelfsprekendheid en ongebreidelde hebzucht was daarvoor de orde van de dag. Veel ongure praktijken binnen de financiële sector zijn aan het licht gekomen, dit heeft de ogen van klanten van banken en vermogensbeheerders geopend en geleid tot een 'stil protest'. De tijd waar de klant openlijk als melkkoe werd gezien is ten einde. Banken bedenken nu zelf onder de druk van publiek en politiek dat de 'klant centraal moet worden gesteld'. Lijkt me goed en eigenlijk heel normaal. 
 

3. Als je één dag de voorzitter van de AFM was, wat zou je veranderen?

Ondanks bovengenoemde ontwikkelingen zijn wij er nog lang niet. De lobby van banken en verzekeraars is nog steeds zeer machtig en doet alles om vooral eigen belangen te beschermen. Neem een voorbeeld: het eenzijdig wijzigen van rentecondities. Ondanks het vele schermen met klantgerichtheid, 'know your customer', zorgplicht, enz., enz., moet de financiële consument ontzettend blijven opletten. Daarbij blijven organisaties zoals de VEB en ook AFM ontzettend belangrijk.

AFM zou zich wat actiever mogen opstellen. Zoveel schandalen hebben zich de laatste jaren afgespeeld zonder dat AFM ons daarvoor heeft kunnen behoeden. Noem maar op: World Online, Ahold, Lehman Brothers, Palm Invest, Enron, DSB,  Madoff, Icesave, Provincie Noord-Holland, scheep cv's, de vastgoedfraude, Vestia, Woekerpolissen…een ongelooflijk lange lijst. Maak bijvoorbeeld een meldpunt voor klokkenluiders binnen zulke organisaties en neem hun aanwijzigingen serieus. Koppel terug aan deze mensen die hun nek durven uit te steken en laat een onderzoek niet doorbloeien in ambtenarij.
 

4. Heeft de Amsterdamse beurs toekomst?

De grote beurzen zullen de grote namen en volumes voor hun rekening nemen, dus de rol van een 'regionaal' beurs als Amsterdam zal marginaler worden. Neemt niet weg dat het belangrijk is dat er breed een markt wordt gehouden, ook in de kleine en mid-cap fondsen.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Blijf zelf goed nadenken, spreid de beleggingen en let vooral op de kosten. Lees het boek De Zwarte Zwaan van Nassim N. Taleb, dat geeft je een andere kijk op de (financiële) wereld.

En wij kunnen allen van slimme mensen zoals William Bernstein leren:
"There are two kinds of investors, be they large or small: those who don't know where the market is headed, and those who don't know that they don't know. Then again, there is a third type of investor - the investment professional, who indeed knows that he or she doesn't know, but whose livelihood depends upon appearing to know."
Bernstein, William - The Intelligent Asset Allocator, 2001.

En in het verlengde van mijn landgenoot Niels Bohr, die onderstaande woorden heel vroeg heeft uitgesproken:
“Prediction is very difficult, especially if it's about the future.”
Niels Bohr, Danish Physicist, Nobel Prize for Physics, 1922

 

Volgende interview: Anne Gram versus Marc Vijver
Vorige interview: Cees Vermaas versus Jan Maarten Slagter