Jack Neele versus Lennart Frijns


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Lennart FrijnsJack Neele

 

Jack Neele (Robeco) interviewt Lennart Frijns (APG)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Inmiddels werk ik bijna 11 jaar in de industrie. Na een tweetal stages op de vastrentende afdeling van ING en asset allocatie bij Ontario Teachers in Canada besloten dat ik aandelen beleggingen het leukst vond. In het najaar van 2004 ben ik begonnen op de aandelenafdeling van Robeco.

Mijn interesse voor beleggen was al vroeg gewekt. Het beleggingsvak wat mij betreft is intellectueel uitdagend en biedt ruimte om een brede interesse te verzadigen. Financiële markten zijn onlosmakelijk gekoppeld aan economie en maatschappij; ze zijn altijd in beweging. Dat dynamische aspect spreekt mij nog steeds erg aan.
 

2. Wat zijn de kenmerken van jouw beleggingsstijl en wat zijn de dingen waar jij zelf het meeste op let als je een potentiële belegging beoordeelt?

In het selecteren van aandelen richt ik me op kwaliteitsbedrijven die redelijk geprijsd zijn. Het kwaliteitsaspect van een bedrijf komt tot uitdrukking in het structureel behalen van een rendement op vermogen dat fors hoger ligt dan de financieringskosten. Het principe van “economic moat” - waar Warren Buffett vaak aan refereert - waarbij bedrijven competitieve voordelen voor langere tijd kunnen vasthouden, speelt hierbij een belangrijke rol. Wat een redelijke prijs is, is soms moeilijker te bepalen. Bij het waarderen van een bedrijf let ik, naast de absolute waarde, ook op hoe het zich verhoudt tot andere, vergelijkbare bedrijven.
 

3. Je richt jezelf vooral op de opkomende markten/Latijns Amerika, waar de informatievoorziening voor beleggers kan achterblijven en soms ook (het gebrek aan) corporate governance een probleem kan vormen. Hoe ga je hier mee om?

Corporate governance vormt een belangrijk onderdeel van een investeringsanalyse. Als belegger moet je ervan uit kunnen gaan dat het bedrijf doet wat het zegt. Transparantie helpt hierbij enorm. Belangenverstrengeling moet worden voorkomen. Als belegger mag je best kritisch zijn, maar te veel scepsis kan ook verlammend werken. Wanneer een bedrijf slecht scoort op corporate governance zullen we minder snel of misschien wel niet in zo’n bedrijf beleggen. Het gebrek aan informatie hoeft niet altijd een nadeel te zijn. Een klein bedrijf waar weinig over bekend is, wat niet wordt gevolgd door analisten en dat weinig in de media komt kan nog steeds een fantastische belegging zijn. Het vereist wel wat meer huiswerk. Ik zie dat juist als een mogelijkheid.
 

4. De opkomende markten hebben het de laatste jaren en ook tot nu toe dit jaar bijzonder lastig, mede vanwege de vaak hogere exposure naar olie en andere commodities. Wat zijn jouw tips voor beleggers in opkomende markten?

In opkomende markten zijn een hoop zaken nog niet zo goed op orde als in de westerse wereld. Het financiële systeem is daardoor soms ook gevoeliger voor schokken van buitenaf. De prijzen van grondstoffen (waaronder olie) zijn enorm gedaald in de afgelopen 2 jaar. Voor sommige landen heeft dit slecht uitgepakt. Er zijn enorme tekorten ontstaan op de lopende rekening van landen als Brazilië, Zuid Afrika en Rusland. Bijgevolg zijn de valuta van deze landen onder druk komen te staan. Er moet een nieuw evenwicht ontstaan, maar dat is niet eenvoudig en zal tijd kosten. Daar tegenover staat dat de economieën van een flink aantal opkomende markten nog steeds flink groeit. Mijn tip is dan ook goed te differentiëren.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Aandelenmarkten wereldwijd hebben de laatste tijd te maken gekregen met hogere volatiliteit (bewegelijkheid van koersen). Probeer je te onttrekken van de ruis van alle dag en te richten op de fundamenten achter een investering. Formuleer een beleggingsstrategie en houdt hieraan vast.
 

Volgende interview: Lennart Frijns versus Arjen van der Meer
Vorige interview: Sander Zondag versus Jack Neele