Investeer in de brandweer


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Diemer de Vries

'But I am a worried man 'cause I ask myself, "Is my horizon clean to see"?'

De brandweer in Geldrop oefende woensdag jongstleden ‘met echt vuur’. Het liep uit de hand. De brandweer belde zelf naar de brandweer voor hulp, maar het monumentale pand fikte grotendeels af. De Britten hebben ook brandjes te blussen, maar de andere korpsen staan niet te springen om bij te springen. We voegen maar weer eens een plaatje van de Euro-Pond bij, voor het einde van het jaar pariteit? De eerste weddenschap hierover staat inmiddels hier op kantoor.

Euro-Pond juli 2016

Het vastgoed in London staat niet in brand, maar niemand wil er zijn vingers aan branden, getuige het stopzetten van onttrekkingen aan drie vastgoedfondsen. De vastgoedfondsen van Standard Life (omvang £2.9 mld), Aviva (£1.8 mld), M&G’s (£ 4.4 mld), Henderson (£3.9 mld) en Canada Life hebben de handel stilgelegd. Ook de aandelen van bedrijven die actief zijn op de Londense vastgoedmarkt storten in, zie bijvoorbeeld het aandeel Workspace. It’s in the name: zij verhuren kantoorruimte in Londen.

Aandelenkoers Workspace

Zelf met gratis geld sluit je geen hypotheek af voor een leegstaand pand, dringt het besef langzaam door? Renterecord na renterecord wordt gebroken, dieptepunten (10 jaar rente) in de VS (1.33%), VK (0.746%), Zwitserland (-0.625%), Duitsland (-0.19%) en Japan (-0.265%) volgen elkaar op, het is bijna niet meer leuk als een record zo makkelijk sneuvelt. Wij handelden op 7 juli nog wat Oostenrijkse staat; de RAGB 3.8% 2062, op een rendement van 0.99%, de koers staat inmiddels tegen de 204%, in 2062 lost deze lening af op 100%!

Rentecurves us jpy chf eur gbp

Om de boel te stutten heeft de Bank of England de extra kapitaalbuffer van 0.5% die banken aan moeten houden maar geschrapt. De Britse banken zullen blij zijn dat hun brand is overgeslagen naar de Italiaanse banken, hun problemen zijn niet nieuw, maar krijgen wel weer alle media-aandacht. In het VK zal 14 juli wel een renteverlaging worden ingevoerd. Tot nu toe hebben we nog weinig gehoord over vastgoedblootstelling of derivaten daarop, maar wie weet heeft een Deutsche Bank nog wel wat mooie producten verzonnen op de Londense vastgoedmarkt… Ondertussen is Theresa er blij may, want zij won de eerste ronde van de Tory-verkiezing. 

Als er geen vertrouwen is in de kwaliteit van de parlementariërs werkt een parlementaire democratie niet. Als de burgers vervolgens wel vrijheid van meningsuiting hebben en er persvrijheid is krijg je een referendum met onzekere uitkomst. Tsja, het Krim-referendum was het laatste dat aan duidelijkheid niets te wensen overliet. Op 2 oktober stemmen de Hongaren over de verspreiding van vluchtelingen over Europa, diezelfde dag kiezen de Oostenrijkers weer een president. Later in oktober volgt het belangrijkste referendum in Europa; dan stemmen de Italianen voor een aantal belangrijke (grond)wetswijzigingen. Premier Renzi stelt voor om het huidige systeem van twee parlementen te herzien en meer macht bij één van hen, het lagerhuis, te leggen. Verder heeft Renzi een wet in petto die de winnaar van de parlementsverkiezingen een absolute meerderheid geeft. Sinds 1945 heeft Italië meer dan 60 regeringen gehad lezen we in de FT. Dan krijgen we de Schotten, waarna de Catalanen, Basken, Corsicanen en Vlamingen er ook als de brandweer bij zijn.

Het is allemaal de schuld van de ECB, leest u mee. Martin Wolf vertelt in de FT dat sinds 2007 het BBP in Duitsland met 11% is gegroeid, in Frankrijk is er niets bijgekomen +/-0%, in Spanje is er 8% vanaf en in Italië zelfs 11%. Nu wil het gehate Brussel de Spanjaarden (en Portugezen) een boete opleggen voor het overtreden van de 3% begrotingstekortnorm, Juncker heeft dat de Spaanse minister van financiën, De Guindos, wel even duidelijk gemaakt. 

Het zal wel een officiële boete worden ter waarde van 0% van het BBP. Dan is de ECB wel streng, maar je merkt er niets van. Wel heeft Spanje de hoogste deflatie van de Eurozone (1.1%) en zijn er deze week door het hele land weer tientallen personen opgepakt voor corruptie. De Spaanse politici zijn ietsje dichter bij een nieuwe regering, de socialisten en de liberale C’s zullen zich in een tweede stemronde voor benoeming van Rajoy afzijdig houden, waardoor de PP van zittend premier Rajoy als minderheidsregering door kan. Weer een verre van stabiele regering in Europa erbij.

Het ECB korps gaat door met een dikke schuimlaag over de bondmarkten leggen, Citi maakte een mooie taartdiagram van de kwantitatieve verruiming / opkoperij. We zijn door de EUR 1000 miljard grens gegaan in juni, hiervan is 6.4 miljard Euro bedrijfsobligaties, zie onder. Het is te hopen dat het niet te hard gaat waaien de komende tijd, want dan wordt alle schuim weggeblazen en laait het vuurtje snel op. Politieke winden kunnen uit rare richtingen komen, het laatste brandje is nog niet geblust.

ECB QE tracker


Drs. Diemer de Vries CEFA is als trader fixed income verbonden aan NIBC Markets (www.nibcmarkets.com). Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als (educatieve) achtergrondinformatie. De hier weergegeven informatie is nadrukkelijk niet bedoeld als beleggingsadvies. Tevens is deze column geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Hoewel de informatie met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, wordt geen garantie gegeven voor de juistheid en volledigheid van de informatie. De lezer wordt ontraden om van deze informatie gebruik te maken zonder vooraf een beleggingsadviseur te raadplegen. U neemt te allen tijde zelf uw beslissingen, en bent daar alleen zelf verantwoordelijk voor.


Ook interessant: