Recente koersdaling Japanse Nikkei-index instapmoment?


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Frank Brouwer

Na een gestage opmars van de koersen van de aandelenbeurs van Japan (Nikkei-225) vanaf medio november 2012 is de beurs in korte tijd fors gedaald naar een niveau onder de 13.000 indexpunten.
Ondanks deze daling is het rendement op jaarbasis nog steeds circa 25% in yen gerekend.

De te sterke stijging van de Japanse lange rente in korte tijd, zorgen over afnemende wereldwijde groei en speculatie dat de Amerikaanse centrale bank, de FED, de afbouw van monetaire stimuleringsmaatregelen zal gaan aankondigen, liggen ten grondslag aan deze daling.
Marktvolgers spreken erover dat de Japanse beurs in een “bearmarket” terecht is gekomen.
 

Nikkei 225 10 jaar

Nikkei-225 10 jaar

Source: SIX Financial Information
 

Historie

In 1990 waren er heel veel problemen in Japan met banken, onroerend goed- en constructiebedrijven. De economie implodeerde en sindsdien kampt het land met veel structurele problemen, zoals deflatie, vergrijzing en een hoge staatsschuld. De banksector in Japan is thans geheel geherstructureerd en trendmatig is er een groei waar te nemen in het verstrekken van bankleningen, dit in tegenstelling tot Europa.

De ramp in 2011 met de kerncentrale in Fukushima heeft de ontwikkeling van de economie fors vertraagd. In eerste instantie werden alle energiecentrales gesloten (nadien wordt er weer in beperkte mate gebruik gemaakt van kernenergie door het opstarten van een aantal centrales). Japan lijdt tevens onder de wereldwijde economische crisis. Door afnemende vraag exporteert het land minder. Ook het territoriale conflict met China over de eilandengroep in de Oost-Chinese zee heeft zijn weerslag op de economie gehad.
 

Vooruitzichten

Het huidige zeer ruime monetair beleid is gericht op expansie en herstel van de economie. Shinzo Abe is sinds 26 december 2012 premier van Japan en wordt nu al gezien als sterkste premier van Japan sinds de jaren '60. Het Japanse kabinet is begin januari van dit jaar akkoord gegaan met nieuwe investeringsuitgaven van meer dan 100 miljard euro in een poging de derde economie van de wereld uit de recessie te trekken.

De waardering van de Japanse beurs met 1,47 keer de prijs/boekwaarde* is in historisch perspectief gezien gunstig gewaardeerd.

Na de aankondiging van de maatregelen (monetaire verruiming, budgettaire stimulering en structurele economische hervormingen) stegen de aandelenkoersen. De yen verzwakte tegelijkertijd echter fors ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro.
De hoge schuldenlast van de Japanse overheid wordt door velen als een tikkende tijdbom gezien.
Bovendien als de rente te snel oploopt, ondanks de doelstelling van 2% inflatie op termijn, zullen veel beleggers hun kapitaal uit Japan weghalen. De regering heeft dan nog nauwelijks mogelijkheden om de economie te stimuleren. Het “experiment” van Abe is dan mislukt.

In vergelijking met Europeanen hebben Japanners een zeer groot verantwoordelijkheidsgevoel en is er een hoge mate van sociale controle en onderlinge cohesie.
De aankondiging van de gouverneur van de centrale bank van Japan dat er geen extra monetaire maatregelen boven op het huidige pakket te verwachten zijn, viel niet in goede aarde bij beleggers en de aandelenkoersen daalden nog verder. Op termijn hoeft dit echter niet ongunstig te zijn omdat hiermee wordt voorkomen dat de yen niet heel veel verder meer daalt en tevens de Japanse lange rente niet te snel verder stijgt.
De uitstaande schuld van Japan wordt met een veel hogere rente ook steeds moeilijker te financieren.

Vooralsnog denk ik dat het “experiment” succesvol zal zijn en het scenario van reflatie van toepassing is voor de economie van Japan (reflatie is het stimuleren van de economie door het verhogen van de geldhoeveelheid en/of door het verlagen van belastingen).
Feit is dat er in Japan een structurele verandering heeft plaats gevonden aangaande het oplossen van economische vraagstukken in vergelijking met het verleden.

De koersdalingen kunnen gezien worden als een tijdelijke correctie. Een herstel van de koers van de Nikkei index de komende 12 maanden richting het niveau van 16.000 tot 18.000 valt niet uit te sluiten.

Mocht deze shift van deflatie naar reflatie zich gaan voordoen dan zullen Japanse bedrijven met pricing-power hiervan vooral profiteren. Bedrijven met hoge arbeidskosten zullen echter de winsten onder druk zien komen.

*bron pricebook ratio Nikkei 225 17-6-2013: Binckbank professional services.

 

Auteur heeft op het moment van schrijven geen positie in de Nikkei 225.


Frank Brouwer RBA is als Senior Vermogensbeheerder verbonden aan en tevens mede-eigenaar van LBCM (www.lbcm-vermogensbeheer.nl). Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie, en is nadrukkelijk niet bedoeld als beleggingsadvies. Tevens is deze column geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. U neemt te allen tijde zelf uw beslissingen, en bent daar alleen zelf verantwoordelijk voor.


Ook interessant: