Information on the move


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Edward Loef

Eerder schreef ik met de focus centraal op wat waarde toevoegt en wat niet (meer). De technische analyse bedient zich hierbij vanzelfsprekend van koersgrafieken. In één oogopslag kan men zien in welke richting de beurskoersen bewegen. In die zin is de koersgrafiek een buitengewoon sterk hulpmiddel voor een ‘reality check’. Anders gezegd, beleggers kunnen veel sneller zien of de desbetreffende waarde zich gunstig ontwikkelt of niet.

Grafieken geven ook sneller inzicht dan informatie in performance-overzichten. Zelfs wanneer op maandbasis de resultaten van bijvoorbeeld zeven verschillende iShares (allen genoteerd in euro’s unhedged) worden gerangschikt op basis van maandresultaten, kost het toch meer moeite om enige lijn te ontdekken in de onderliggende trends. Het geoefend oog ziet waarschijnlijk wel hoe iShares China en Europa in de maanden juli en augustus het gezamenlijk hogerop zoeken en Noord-Amerika en Asia-Pacific verzwakken, maar geeft dat nu concrete(!) informatie wat op dat moment waarde toevoegt?

Gecomprimeerde koersgrafiek iShares

Uit de gecomprimeerde koersgrafiek valt wel direct af te lezen welke van de zeven iShares het ten opzichte van het begin van dit jaar het beste of slechtste hebben gepresteerd, maar dat zegt nog niets over wat er daarna gebeurt. Het zijn telkens momentopnames in de dynamische wereld van voortdurend veranderende beurskoersen. Hoe krijgt u hier beter grip op?

Meten is weten, zo luidt de gevleugelde uitspraak. Alles is relatief, dus zullen alle zeven verschillende iShares periodiek ten opzichte van elkaar moeten worden vergeleken om te zien waar de ene regio de voorkeur krijgt ten opzichte van de andere regio. Een verandering op dag-/week- of maandbasis zet nog geen trend, maar een reeks van dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse koersdata geeft op basis van relatieve sterkte vergelijkingen wel de gewenste informatie. Voor elke beleggingshorizon valt een vergelijk te maken.

De belegger die zich niet gek wil laten maken door de waan van de dagelijkse koersfluctuaties, maar toch wil profiteren van de dynamiek in bijvoorbeeld de aandelenmarkten ziet bijvoorbeeld in de koersgrafiek hieronder dat iShares Asia-Pacific zich dit jaar tot in mei gunstig ontwikkelde, maar daarna niet meer. Eind augustus noteerde iShares Asia-Pacific op de laagste slotstand van de maand dit jaar. Is deze tracker nu de slechtste keuze, zoals het trendoverzicht eind augustus suggereerde?

Het antwoord luidt: NEE!
Immers, onderin de koersgrafiek blijkt weliswaar in relatieve zin iShares Asia-Pacific een nieuw dieptepunt te noteren ten opzichte van iShares N-America, maar de twee afgeleide groen-/zwarte gemiddelden kruipen naar elkaar toe. Dit betekent dat iShares Asia-Pacific aanstalten maakte om beter te gaan presteren dan iShares N-America. De relatieve kracht van iShares Asia-Pacific verbeterde en de positieve kruising begin september is hiervan een zichtbaar bewijs.
 

Conclusie

De maandelijkse performancetabellen geven nuttige informatie, maar trends vereisen een reeks van data om de richting van en relatieve kracht tussen trendmatige bewegingen inzichtelijk te maken. Koersgrafieken bieden vervolgens een zeer praktische ‘reality check’ van ‘information on the move’.


Edward Loef is directeur van Loef Technische Analyse BV te De Meern, edwardloef.com

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: