IncomeIQ?


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Erik Aalbers

Een eerste aanzet om beleggersgedrag in kaart te brengen?

Behavioral finance begint zo langzamerhand steeds meer de wereld van beleggen binnen te dringen. Niet langer wordt er alleen maar naar de cijfers omtrent rendement en risico gekeken. Steeds meer wordt ook het gedrag van beleggers niet alleen benoemd, maar wordt er ook al meer rekening mee houden. Irrationeel gedrag is te herkennen en kan soms voorkomen worden.
 

Schroders IncomeIQ

Zo ontving ik afgelopen week een mailing van Schroders, waarin ze het online platform “IncomeIQ” introduceren. Dit platform zou beleggers helpen de gedragsvalkuilen te herkennen die van invloed zijn op hun beleggingsbeslissingen, waarbij vervolgens de link wordt gemaakt naar inkomensbeleggen. Door middel van een profiel invullen en vervolgens een vragenlijst in te vullen kan de belegger een beter beeld krijgen van zijn eigen valkuilen. Aldus Schroders in de bijbehorende brochure.
 

De test

Ik ben eens wat verder gedoken in de online test die iedere belegger kan doen. Als belegger krijg je een aantal vragen voorgeschoteld over zowel beleggingsinhoudelijke zaken als ook het gedrag dat je in een bepaalde situatie laat zien. Voor de gemiddelde belegger, die niet al te veel aandacht heeft voor zijn portefeuille en een adviseur heeft die zijn zaken behartigt, lijken me sommige vragen best ingewikkeld. Maar het zet beleggers wel aan tot nadenken.

De uitkomst van de test is een overzicht van verschillende biases, uitgedrukt in de kleuren groen, oranje en rood. Hierbij betekent groen dat je ‘effectieve beslissingen’ neemt, oranje is ‘voor verbetering vatbaar’ en rood ‘vereist aandacht’. Het geeft op zich een mooi beeld van je eigen biases. Zonder dat ik hier volledig inzage zal geven in de uitkomsten die voor mij gelden, viel mij op dat deze test toch weer eindigt in een soort hokjes waar een bepaald gedrag in geplaatst wordt. Met het beantwoorden van een paar vragen, word je als belegger in een hokje geduwd. Met daarbij dan de 3 kleuren aan mogelijkheden. Het komt enigszins gemodelleerd over, hetgeen ongetwijfeld niet anders kan.
 

Opvallend aan test en uitkomst

Het meest opvallende aan de test en de uitkomst ervan, vond ik dat de koppeling wordt gelegd met inkomensbeleggen. Uit eerder onderzoek van Schroders blijkt volgens hen dat beleggers een voorkeur hebben voor beleggingen die inkomen genereren. Nu kan dit natuurlijk zo zijn als een belegger een aanvulling op zijn inkomen nodig heeft. Maar uit mijn eigen ervaring als vermogensbeheerder komt het toch minder vaak voor dan we denken dat een belegger daadwerkelijk inkomen nodig heeft uit zijn portefeuille. Het is soms wenselijk, maar is het ook noodzakelijk? Dat zou de vraag moeten zijn die we aan beleggers stellen.
 

Mental accounting

De wens tot inkomen komt voor uit ‘mental accounting’, het fenomeen dat beleggers aan verschillende potjes met geld een verschillende waarde toekennen. Beleggers geven bijvoorbeeld de voorkeur aan contant inkomen uit beleggen (dat is tastbaar) in plaats van vermogensgroei (ongrijpbaar). Terwijl ze daarmee toch voorbij gaan aan het effect van samengesteld rendement of het rente-op-rente effect. Blijkbaar maken we in ons hoofd die sommetjes niet, terwijl dat wel zou moeten en ook een beter beeld van de werkelijkheid zou geven. Ook Schroders gaat daar naar mijn mening aan voorbij door de test te koppelen aan de wens tot inkomen uit beleggen te genereren. Of is dat marketing?

Inkomen uit vermogen kan immers ook makkelijk verkregen worden door een deel van de portefeuille te verkopen als dat nodig is. Het uiteindelijke effect is hetzelfde voor de klant: hij krijgt geld op zijn rekening om van te leven.

Hoe dan ook: beleggers zouden de test kunnen doen om voor zichzelf te ervaren welke potentiële gedragsvalkuilen zich voor hen kunnen voordoen. Ook al is de uitkomst enigszins gemodelleerd, het geeft wel een eerste inzicht.


Drs Erik Aalbers RBA is als Senior Vermogensbeheerder verbonden aan “Andreas Capital” (www.andreas-capital.com) en is eigenaar van “Aalbers Financial Services”. Deze op persoonlijke titel geschreven column dient uitsluitend als achtergrondinformatie en is nadrukkelijk niet bedoeld als beleggingsadvies. Tevens is deze column geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. U neemt te allen tijde zelf uw beslissingen en bent daar alleen zelf verantwoordelijk voor.


Ook interessant: