Met z’n allen in de ‘veilige’ haven


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Jeroen Brenninkmeijer

Ik ben niet zo dol op tegeltjeswijsheden, maar sommige beursgezegden zijn zo waar als een koe. En juist in extreme tijden, kunnen deze wijsheden een nuchter en realistisch effect hebben op onze beeldvorming.

De mooiste spreuk leerde ik in 1996, toen ik –nog groen als gras- tussen een stel oude rotten het vak leerde. Terwijl de koers van Philips tot een dieptepunt kelderde en iedereen sprak over het mogelijke failliet van Philips zei mijn baas: “Jeroen, mensen overdrijven altijd, dus beurzen ook.”

Ik denk er nog vaak aan terug en nu ik zelf meer grijze haren heb gekregen en met enige afstand de waan van de dag volg, gaat deze vlieger nog steeds op.

Zoals ik vorige maand in mijn artikel “Sparen met blaren” schreef, worden beleggers momenteel geconfronteerd met een bijna omgekeerde risicoverdeling ten opzichte van de normale veronderstellingen. Schematisch ziet de normaal veronderstelde risico verdeling er zo uit.

Normaal veronderstelde risico verdeling

Er zijn overigens veel variaties mogelijk op dit schema en ik ben de laatste die dit als een absolute waarheid wil presenteren. Feit is, dat momenteel de aandelenmarkt een zeer stabiel karakter vertoont en dat de veronderstelde veilige havens zoals bankdeposito’s, obligaties en goud een nerveus karakter vertonen of de risico rendementsverhouding in ieder geval erg scheef ligt. Er zijn verschillende oorzaken voor deze grote afwijkingen van de normale risicoverdeling, maar feit is dat er nieuwe grote onevenwichtigheden zijn ontstaan omdat wij als mensen nu eenmaal vaak op hetzelfde moment hebberig of juist extreem voorzichtig worden. Dat is nu verder versterkt door nieuwe, strengere kapitaaleisen en regelgeving voor banken, verzekeraars en pensioenfondsen.

Kortom, er staat extreem veel geld geparkeerd in staatsobligaties, deposito’s en spaarrekeningen en bijvoorbeeld goud. De goudprijs toonde recentelijk al aan dat er naast veiligheidszoekers ook veel speculanten in zitten en die springen met een druk op de knop weer uit de belegging. Met z’n allen door dezelfde deur, of in dit geval een veilige haven verlaten, zorgt voor ongelukken. Het meest extreme voorbeeld was de nieuwe, virtuele valuta BITCOIN. Die werd als veilige haven gezien en als het alternatief voor het bestaande financiële systeem. Maar de kwetsbaarheid werd pijnlijk duidelijk toen de koers eerst wekenlang extreem opliep om vervolgens op één dag met 47% te dalen. De speculanten waren mee gaan doen met alle gevolgen van dien.

Een veilige haven is niets meer of minder dan een tijdelijk onderkomen, als de wind draait en je moet verkassen, loopt je het risico niet zonder kleurscheuren deze haven te verlaten. Een regelmatige en kritische afweging van het risico in verhouding tot het (potentiële) rendement levert op termijn de beste controle op de kwetsbaarheid van je vermogen.


Jeroen Brenninkmeijer is partner en vermogensbegeleider bij MJR Advies (www.mjradvies.nl). Deze column is geschreven op persoonlijke titel. Deze column is bedoeld als achtergrondinformatie over de ontwikkelingen op de financiële markten en de regelgeving. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en is geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. MJR Advies houdt zich niet bezig met het aanbevelen van beleggingen of beleggingsproducten en heeft bedrijfsmatig geen beleggingsposities. Eventueel vermelde financiële instrumenten dienen puur als voorbeeld en zijn nooit bedoeld als aanbeveling. Raadpleeg meer bronnen en neem zelf uw beslissingen. MJR Advies is niet vergunningplichtig en biedt onafhankelijke financiële ontzorging voor ondernemers en vrije beroepsbeoefenaren.


Ook interessant: