In Argentinië trekt MIST nog niet op!


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Ype Schaap

Op 19 december 2001 kondigde de Argentijnse president De la Rua de staat van beleg af. Argentinië had te maken met een onhoudbare financiële situatie waarbij de geldontwaarding was opgelopen tot 3.000% (geen typefout!). Nog dezelfde dag gingen de Argentijnen, gewapend met pannen en lepels, de straten op. Het oorverdovende geluid van de pannen gaf aan dat de Argentijnen klaar waren met de politieke spelletjes die 57% van de Argentijnse bevolking onder de armoedegrens hadden geduwd.

Sinds 2001 is Argentinië echter verstoken van de kapitaalmarkt omdat het land tot over de oren in de schulden zit. Natuurlijk beleefde Argentinië sinds 2001 ook weer zijn momenten van forse economische groei, maar omdat er nooit iets structureels gedaan is aan de constante groei van staatsschulden ontplofte de boel in 2012 weer. Inmiddels is de geldontwaarding weer tot boven de 20% gestegen en werd het supermarkten vorige week verboden om de prijzen de komende twee maanden verder te verhogen. Argentinië probeert te redden wat er te redden valt nu de geldontwaarding het land wederom ontwricht.

Het IMF gelooft het allemaal wel met Argentinië en beschuldigde het land vorige week van het manipuleren van cijfers. Door de uitholling van de waarde van de peso is er voor beleggers niets te halen in Argentinië. De 360% stijging van de Argentijnse beursindex sinds 1992 heeft een belegger in dollars gemeten zelfs een verlies van 9% opgeleverd. De komende tijd ziet het er naar uit dat een belegger niet in Argentinië zijn geluk moet beproeven.

Misschien moet een belegger zelfs helemaal niet meer in Zuid-Amerika beleggen en dus ook het buurland Brazilië mijden. Brazilië startte 2012 zeer enthousiast met de voorspelling dat de economie met 4,5% zou gaan groeien. Uiteindelijk bleef er iets van 1,5% groei over in 2012. Met de vooruitzichten dat het WK voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016 in Brazilië zullen worden gehouden, is er momenteel natuurlijk veel infrastructurele bedrijvigheid in de grote Braziliaanse steden. Maar of het allemaal genoeg is om de beleggers tevreden te maken, betwijfelen we.

De BRIC-landen hebben het sowieso lastig sinds vorig jaar. Misschien moeten we de BRIC-landen dus ook maar even verlaten en het gaan zoeken in de MIST-landen. MIST staat voor Mexico, Indonesië, Zuid-Korea en Turkije. De groei in de MIST-landen lijkt in 2013 niet mis te zijn:

  • Mexico 3,3%
  • Indonesië 6,4%
  • Zuid-Korea 3,4%
  • Turkije 4.0%+
     

Vooral de Turkse en Mexicaanse beurs lijken interessant te zijn voor de beleggers. Mexico wordt door beleggers als interessant beschouwd omdat de export richting de VS fors groeit. Turkije moet het gewoon hebben van de eigen hardwerkende jonge ambitieuze bevolking. Particuliere beleggers kunnen het best een ETF kopen op de lokale indices indien zij zouden willen participeren in de sterk groeiende economieën van beide landen.
 

Ype Schaap heeft geen posities in genoemde ETF’s.

 

Ype Schaap was ten tijde van het schrijven van deze column portfoliomanager bij Antaurus te Baarn, www.antaurus.nl

Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Professioneel houdt Antaurus posities aan in veel Benelux-aandelen. Elk Benelux-aandeel wordt beschouwd als een potentieel interessante belegging en alles wat Schaap schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Antaurus B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).


Ook interessant: