Imtech Fallen Angel


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Frank Brouwer

De aandelenkoers van Imtech is deze maand april in een vrije val naar beneden terecht gekomen.
Beleggers en analisten zijn geschrokken van het door het bestuur van Imtech op de agenda geplaatste voorstel op de aandeelhoudersvergadering, 22 mei aanstaande, voor toestemming van afstempeling van de aandelen. Hierdoor creëert de onderneming ruimte en flexibiliteit voor een toekomstige aandelenemissie.
Op 18 maart 2014 heeft Imtech in een persbericht aangegeven zich te focussen op organische groei, herstel en verbetering van operationele processen en werkkapitaal. De verbetering van het werkkapitaal onder meer door een schuldvermindering van minimaal 400 miljoen euro voor 1 juli 2015.

Imtech heeft haar divisie ICT in de verkoop gezet. Via een veiling, die naar verwachting in de tweede helft van dit jaar zal worden afgerond, kunnen “geïnteresseerden” een bod uitbrengen.
Marktvorsers verwachten een opbrengst € 300 en € 350 mln. voor dit overigens goedlopend onderdeel van Imtech.
Imtech behaalde in 2013 een omzet van € 4.944 miljoen met een operationeel resultaat van € 549 miljoen negatief1. De ICT divisie behaalde in 2013 een omzet van 740 miljoen.
 

Analisten over Imtech

Veel analisten van Nederlandse banken hebben deze maand hun koopadviezen en koersdoelen na de daling van de koers aangepast. De aandelenkoers van Imtech noteert op het moment van schrijven van dit artikel circa €1,45.
Het is evident dat aan een aandelenbelegging van Imtech meer dan evenredige risico’s zijn verbonden. De volatiliteit van het aandeel over de laatste 3 maanden bedraagt 49,9%. Ten opzichte van de Benchmark AMX een performance van – 37,57%.2
Door een toekomstige emissie (niet zeker dat die er ook komt, maar de markt heeft dit al gedeeltelijk ingeprijsd!) verwatert het belang voor de aandeelhouders. Met de verkoop van ICT raakt Imtech een substantieel belang van haar omzet kwijt.
 

Optisch goedkoop

Op het huidige koersniveau lijkt het aandeel optisch goedkoop, maar dat is het fundamenteel niet.
De getaxeerde koerswinstverhouding voor 2015 bedraagt 15,7 met een boekwaarde per aandeel van € 0,49.3
Zijn er dan geen positieve ontwikkelingen of goed nieuws over de onderneming te vermelden?
Het lijkt van niet.
 

Fraude

Toen de fraude vorig jaar in Duitsland en Polen aan het licht kwam, stortte de koers al in. De negatieve koersontwikkeling kreeg vorig jaar een verder vervolg bij winstwaarschuwingen en de aangekondigde claimemissie. Dit jaar leek het in eerste instantie qua nieuws redelijk gematigd voor de koersontwikkeling van het aandeel. De directie van een Zwitsers onderdeel van Imtech bleek na een intern onderzoek gefraudeerd te hebben. De beurskoers reageerde op dit nieuws nauwelijks, wellicht ook door de relatief kleine omvang van de fraude.
Bij de presentatie van de teleurstellende cijfers over het 4e kwartaal 2013 op 18 maart werd er niet concreet gerept over een nieuwe aandelenemissie. De onderneming heeft met banken ook nieuwe financieringsafspraken kunnen sluiten.
Bij het bekend worden van de publicatie van de agenda voor de jaarvergadering verkochten beleggers op 10 april wederom massaal hun stukken. Beleggers lijken murw geworden te zijn voor het aandeel en de alsmaar slechte nieuwsshow. 
 

Grafiek Ahold en ImtechGelijkenis Ahold

Imtech vertoont veel gelijkenis met een andere “ Fallen Angel”, namelijk Ahold uit het vorige decennium. Wellicht is dit wel het goede nieuws. Een nieuwe directie bij Ahold heeft indertijd orde op zaken gesteld en de winstgevendheid van de onderneming uiteindelijk teruggebracht richting het gemiddelde. De raad van bestuur van Imtech is in 2013 volledig vernieuwd.

Nu nog wachten op koersherstel……

 

1  Bron: website Imtech
2  Bron: VWD marketmanager
3  Bron: Six Financial Information

 

LBCM heeft op het moment van schrijven van dit artikel posities voor een aantal cliënten in het aandeel Imtech.
Auteur heeft op het moment van schrijven geen positie.


Frank Brouwer RBA is als Senior Vermogensbeheerder verbonden aan en tevens mede-eigenaar van LBCM (www.lbcm-vermogensbeheer.nl). Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie, en is nadrukkelijk niet bedoeld als beleggingsadvies. Tevens is deze column geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. U neemt te allen tijde zelf uw beslissingen, en bent daar alleen zelf verantwoordelijk voor.


Ook interessant: