Hoge rente in deze tijd


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Edwin Wierda

Op de zoektocht naar veilige renteproducten moet de belegger over veel kennis beschikken. De meeste banken maken hun klanten niet wijzer.

Spaarders worden de laatste jaren niet bepaald verwend. De spaarrente is laag en de kans is klein dat deze op korte termijn hoger wordt. We moeten dus op zoek naar alternatieven. En die zijn er. Er bestaan veel obligaties met allemaal een eigen rentestructuur. Gemeenschappelijk kenmerk is echter dat de geboden rentevergoeding hoger is dan de spaarrente. Ik wil twee voorbeelden noemen.
 

Steepeners

Steepeners zijn obligaties die inspelen op de steilheid van de rentecurve. De coupons van dergelijke obligaties worden meestal bepaald door het verschil tussen de 10-jarige (interbancaire) rente en de 2- jarige (interbancaire rente). Voor dergelijke obligaties is het dus positief als het verschil groot blijft. 

Een concreet voorbeeld is de Rabobank Steepener. Deze obligatie loopt tot 2035, en is voorzien van een call-optie. Die call houdt in dat de bank vanaf 2015 elk jaar de schuld aan de belegger kan aflossen. De coupons die de laatste jaren werden uitbetaald, waren aanzienlijk. Momenteel is het verschil tussen 10 jaars en 2 jaars rente ongeveer 1.7%. De belegger ontvangt dit verschil (op ijkdatum) maal de factor 4. Dus 6.8% en dat is een mooi rendement. Voor de liefhebbers, de koers staat rond de 85%, het effectief rendement is hoger.

Het rendement is dus afhankelijk van de rente-ontwikkelingen. Het valt uiteraard moeilijk te voorspellen hoe het verschil tussen de 2- en de 10-jarige rente in de komende jaren gaat schommelen. Wij verwachten echter een groter wordend verschil. Maar we zijn zeker van dat deze obligatie Rabobank minimaal 2% en maximaal 9% zal bedragen. Ook dit staat in de voorwaarden.
 

Obligatie Solvay

Een obligatie van Solvay is een ander geval. Deze loopt namelijk nog tot 2104 (of met andere woorden: nog 92 jaar). Deze betaalt tot 2016 een coupon van 6,375% en kan daarna ‘gecalled’ worden. De koers staat rond 103. Wordt de call-optie (het vervroegd aflossen) echter niet uitgeoefend,dan wordt na 2016 een coupon uitbetaald ter hoogte van de Euribor over een periode van drie maanden met een opslag van 3,35%. Die opslag is heel groot. Ook na 2016 is dit dus een mooie obligatie.
 

Auteur en klanten van Wierda en Partners Vermogensbeheer hebben in beide genoemde effecten een positie.
 

Edwin Wierda is directeur van Wierda en Partners Vermogensbeheer te Assen, www.wierdavermogensbeheer.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: