Buy & Hold? Hoezo?


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Marc Vijver

It’s not TIMING the market, it’s TIME IN the market, aldus Warren Buffet. Uw succes met beleggen is inderdaad een kwestie van lang volhouden en rampen voorkomen.

Dat laatste punt is natuurlijk niet onbelangrijk; zo is bijvoorbeeld in België het drama niet te overzien omdat veel mensen voor hun pensioen in Fortis belegden. Het belang van spreiding behoeft geen betoog, mits het niet te laat is.
 

Afgewogen beleggen

“Time in the market” betekent dat u altijd op een afgewogen manier investeert. Maar dat is niet hetzelfde als een buy & hold strategie. Als het goed is, heeft u uw geld gespreid over meer en minder risicovolle investeringen. Vooral het risicovolle deel dient u goed gespreid te beleggen, dus niet in een toevallige hype op dat moment.
 

Beleggen is discipline

Mocht uw risicovolle deel onverhoopt met koersdalingen te maken krijgen, dan dient u de onderlinge wegingen weer in orde te brengen. Dus u dient risicovolle beleggingen (bv. aandelen Azië) bij te kopen na een daling. Dat is verdraaid lastig, voelt tegennatuurlijk en vereist de nodige discipline. Het aardige is dat de andere kant van de medaille iedereen volstrekt normaal en bekend klinkt; na een forse koersstijging wordt (gedeeltelijk) winst genomen. En dat gebeurt vaak weer te snel.
 

Harde afspraken adviseur

U kunt dit voorkomen door -met uzelf of uw adviseur- harde afspraken te maken over de acties die u onderneemt bij een bepaalde onbalans in uw portefeuille. Zo schakelt u uw belangrijkste tegenstander -emotie- uit bij het beleggen. Het doel is tenslotte veel belangrijker dan de waan van de dag.
 

Marc Vijver is directeur van The Index People te Haarlem, www.indexpeople.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: