Hoeveel heb je nodig voor later?


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Jeroen Brenninkmeijer

Op donderdag 5 maart sprak minister Dijsselbloem op het seminar 'Later 2015'. De volle zaal kreeg een paternalistisch verhaal van onze minister te horen over hoe ze verstandiger met geld moeten omgaan. De rode draad op deze bijeenkomst was dat de particulier vaak niet rationeel financiële beslissingen neemt. Dijsselbloem was blijkbaar dezelfde mening toegedaan: “De overheid kan daar wel een actieve rol in spelen door het geven van voorlichting en het instellen van een goede toezichthouder, maar uiteindelijk is eigen verantwoordelijkheid belangrijk en dat wordt steeds belangrijker.”

Precies een week later kwam de NOS met een item over de toename van het aantal jonge beleggers. Jongeren (lees: twintigers) vinden beleggen weer leuk en spannend, maar ze hebben nogal arbitraire meningen: “de koersen van goud, zilver en olie zijn veel minder wisselvallig” en “je maakt meer geld met geld dan met arbeid”. Een van de drie geïnterviewde jongens is geïnspireerd door de film 'The Wolf of Wall Street' gaan beleggen. Een vermakelijke film, maar niet een realistisch toekomstbeeld van iemand die op het punt staat de arbeidsmarkt te betreden.
 

Niet voor je uitschuiven

Toch is het fijn om te zien dat steeds meer jongeren bezig zijn om zelfstandig voor hun financiële toekomst te zorgen. De ouders worden steeds ouder en de overwaarde uit de woonhuizen zal in de toekomst minder tot rijkdom leiden. Voor bijna iedereen is het volstrekt onduidelijk hoeveel vermogen je nodig hebt voor later. Hoewel niemand exact hetzelfde financiële profiel heeft, is het heel handig om een globaal idee te hebben. 

Het is ons gebleken dat mensen geen idee hebben welk bedrag ze nodig hebben om later hetzelfde uit te kunnen geven als ze nu doen. En die onwetendheid maakt het blijkbaar makkelijker het sparen voor later nog even voor je uit te schuiven. Uitstellen is nu juist iets wat je niet moet doen.

Want wat is het maandelijkse bedrag dat je per maand opzij moet zetten, om op je 65e € 1 miljoen te bereiken? Op je 40e is dat € 1.435 per maand bij een jaarrendement van 6% of bijna € 2.000 per maand bij een jaarrendement van 4%. Als je op je 30e al begint, kun je het met circa de helft van die maandelijkse inleg al bereiken.

Het wordt dus tijd dat alle ouders en grootouders de opvoedingstaak gaan verbreden. Het loont om het financiële bewustzijn van jongeren te vergroten. En ga samen met je kinderen een keer naar een cursus beleggen in plaats van de Efteling. Het is een kleine investering die ze ervoor behoedt om de beurs als een casino te zien. Men zal u later dankbaar zijn en u kunt met een gerust hart uw eigen vermogen uitgeven in de wetenschap dat het nageslacht tijdig is begonnen met de eigen financiële toekomst.


Jeroen Brenninkmeijer is partner en vermogensbegeleider bij MJR Advies (www.mjradvies.nl). Deze column is geschreven op persoonlijke titel. Deze column is bedoeld als achtergrondinformatie over de ontwikkelingen op de financiële markten en de regelgeving. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en is geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. MJR Advies houdt zich niet bezig met het aanbevelen van beleggingen of beleggingsproducten en heeft bedrijfsmatig geen beleggingsposities. Eventueel vermelde financiële instrumenten dienen puur als voorbeeld en zijn nooit bedoeld als aanbeveling. Raadpleeg meer bronnen en neem zelf uw beslissingen. MJR Advies is niet vergunningplichtig en biedt onafhankelijke financiële ontzorging voor ondernemers en vrije beroepsbeoefenaren.


Ook interessant: