Hoe volgt een tracker de grondstofprijs?


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Philippe Roset

In geval van edelmetalen of industriële metalen is het mogelijk om via een tracker in het fysieke metaal te beleggen. Bij veel andere grondstoffen is dit echter lastig vanwege opslagkosten of beperkte houdbaarheid. Hoe wordt dan bijvoorbeeld de prijs van gas of koffie gevolgd?

De meeste grondstoffen zijn moeilijk te verhandelen, omdat er niet 1 type van is. Er bestaan binnen 1 grondstof dan bijvoorbeeld verschillen in kwaliteit, gewicht, type, waarde en oorsprong. Daarnaast kan de opslag voor een langere periode een probleem vormen vanwege bederfelijkheid, en het kan kostbaar zijn om ze te vervoeren.

Futurescontracten lossen deze problemen op, omdat dit gestandaardiseerde contracten zijn en hier een efficiënte en liquide markt voor bestaat. Aangezien beleggen in grondstoffenfutures niet hetzelfde is als het effectief eigenaar worden van de grondstof, bestaat er ook een verschil tussen de rendementen van de futures- en de zogenaamde spotprijs.
 

Grondstoffenfutures doorrollen

Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat futurescontracten een bepaalde looptijd hebben. Op de expiratiedatum wordt normaal gezien de onderliggende grondstof geleverd. Als belegger is er weinig behoefte om deze grondstof daadwerkelijk geleverd te krijgen. Om dit te voorkomen, moet een contract dat binnenkort afloopt verkocht worden en zal een contract met een langere looptijd aangekocht moeten worden. Er zijn verschillende momenten waarop dit gedaan kan worden en verschillende indexaanbieders hebben hier methoden voor ontwikkeld. Op basis van die van de klassieke Dow Jones-UBS grondstoffenindex wordt een contract met nog 1 maand tot expiratie verkocht en wordt een contract met 3 maanden looptijd aangekocht. Dit gebeurt dan 6x per jaar. Per grondstof is het dan ook goed om rekening te houden met de kosten die gemaakt worden als bijvoorbeeld een goedkoper contract verkocht wordt en een duurder contract gekocht wordt; dit voorbeeld wordt contango genoemd.

Grondstoffentrackers volgen een dergelijke index, zoals de breed gespreide DJ-UBS index, of een zogenaamde subindex, zoals de DJ-UBS Natural Gas Subindex.
 

Een voorbeeld uit de praktijk

In de praktijk kan een belegger bijvoorbeeld op het nieuws zien dat de gasprijs in 1 dag met 10% is gestegen. Als hij via een tracker die de DJ-UBS Natural Gas index volgt hierop wil inspelen, is het zeer waarschijnlijk dat hij een ander rendement ontvangt. Afhankelijk van het moment waarop doorgerold is, kan het zijn dat hij niet belegd is in de gasprijs die hij op de televisie ziet, maar in een futurescontract met nog 3 maanden looptijd.

Gas is een mooi voorbeeld, omdat de gasprijs van de futures met een korte looptijd erg sterk reageert op recente ontwikkelingen. De prijs van gas in de VS is de laatste maanden enorm gestegen als gevolg van de enorme kou die daar geheerst heeft. De belangrijkste reden hiervoor is dat bijna 50% van de bevolking in de VS hun huizen met gas verwarmt.

De prijs van futurescontracten die expireren in mei zullen hier echter veel minder sterk op reageren, omdat de verwachting is dat de lente tegen die tijd aangebroken zal zijn. De verwachting is dat tegen die tijd de voorraden weer aangevuld zijn. In dit specifieke voorbeeld zullen de duurdere contracten dus verkocht worden en zullen er goedkopere contracten met een langere looptijd worden teruggekocht; deze situatie wordt backwardation genoemd.
 

Conclusie

De conclusie is dat het in veel gevallen erg lastig is om in fysieke grondstoffen te beleggen. De oplossing is dan om futurescontracten te gebruiken, of trackers die de futuresprijzen volgen. Het is hierbij van groot belang om te realiseren wat de looptijd van de futurescontracten is waarin belegd wordt en dat binnen de tracker doorgerold moet worden om te voorkomen dat de fysieke grondstof geleverd wordt.
 

Auteur heeft op het moment van schrijven positie in de ETFS Daily Short Natural Gas.


Philippe Roset was ten tijde van het schrijven van deze column werkzaam voor ETF Securities: www.etfsecurities.com

 

Important Information

This communication has been issued and approved for the purpose of section 21 of the Financial Services and Markets Act 2000 by ETF Securities (UK) Limited (“ETFS UK”) which is authorised and regulated by the United Kingdom Financial Conduct Authority (“FCA”). 

Investments may go up or down in value and you may lose some or the entire amount invested.  Past performance is not necessarily a guide to future performance. You should consult an independent investment adviser prior to making any investment in order to determine its suitability to your circumstances.

The information contained in this communication is for your general information only and is neither an offer for sale nor a solicitation of an offer to buy securities. This communication should not be used as the basis for any investment decision. Historical performance is not an indication of future performance and any investments may go down in value.

This communication may contain independent market commentary prepared by ETFS UK based on publicly available information. Although ETFS UK endeavours to ensure the accuracy of the content in this communication, ETFS UK does not warrant or guarantee its accuracy or correctness. Any third party data providers used to source the information in this communication make no warranties or representation of any kind relating to such data. Where ETFS UK has expressed its own opinions related to product or market activity, these views may change. Neither ETFS UK, nor any affiliate, nor any of their respective, officers, directors, partners, or employees accepts any liability whatsoever for any direct or consequential loss arising from any use of this communication or its contents.

ETFS UK is required by the FCA to clarify that it is not acting for you in any way in relation to the investment or investment activity to which this communication relates. In particular, ETFS UK will not provide any investment services to you and or advise you on the merits of, or make any recommendation to you in relation to, the terms of any transaction.  No representative of ETFS UK is authorised to behave in any way which would lead you to believe otherwise. ETFS UK is not, therefore, responsible for providing you with the protections afforded to its clients and you should seek your own independent legal, investment and tax or other advice as you see fit.

This communication is not, and under no circumstances is to be construed as, an advertisement or any other step in furtherance of a public offering of shares or securities in the United States or any province or territory thereof. Neither this communication nor any copy hereof should be taken, transmitted or distributed (directly or indirectly) into the United States.


Ook interessant: