Hoe nu verder op de aandelenmarkt?


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Edwin Wierda

Het kan raar lopen op de beurs. Vorig jaar leek de hele wereld in brand te staan Met name in het najaar leken we met ons allen af te stevenen op veel ellende. Overheden vielen om of dreigden dat te gaan doen. Daarnaast was er serieus gevaar dat Europa uiteen zo vallen. Er was weinig vertrouwen in de toekomst. Men refereerde aan de depressie in de jaren Dertig. Voor velen onverwacht, begonnen de aandeelkoersen eind 2011 echter te stijgen. Dat wekte verbazing. Zeker toen deze stijging in januari en februari doorzette.

Het is logisch dat de beleggers in verwarring zijn. Is dit een tijdelijke opleving, en zullen de koersen weer gaan dalen als binnenkort blijkt dat de problemen in de wereld nog niet opgelost zijn? Helaas voor de lezer: ook ik weet het niet. Toch zijn er wel een aantal zaken die het waard zijn om eens nader bij stil te staan.

  • De stand van zaken in de economie is nog niet veel verbeterd. Werkloosheid, industriële productie, consumentenbestedingen, overheidstekorten etc,: het gaat allemaal nog niet goed.
  • Iedereen hoopt en verwacht dat het snel beter wordt, maar het is niet duidelijk waar deze gedachte op gestoeld is.
  • Het blijkt dat veel bedrijven het moeilijker krijgen. Hoe zijn dan de koersstijgingen te verklaren? Waarom koopt men nu aandelen?

Er is een belangrijk psychologisch "argument" waarmee de kopers hun aankopen rechtvaardigen: de angst om geld te verliezen is op dit moment minder sterk dan de angst om geen geld te verdienen. Men is bang de boot te missen. Kort gezegd, de angst van het najaar 2011 is verdrongen door de hebzucht van nu.

De wereld zit in een moeilijke situatie. Een economisch herstel maakt aandelen fors duurder. Uitblijven van verbetering zal leiden tot forse dalingen. Ik adviseer om goed te blijven kijken naar de rendement/risicoverhouding. Koop aandelen die fors gaan stijgen in het eerstgenoemde scenario, maar niet het meest dalen bij uitblijvend herstel. Schrijf daarnaast eens een calloptie op aandelen. Het risico wordt dan fors verlaagd.

Er zijn nog genoeg mooie bedrijven op de beurs die zeer koopwaardig zijn qua waardering. In het verleden bleek vaak dat dit soort bedrijven opgekocht wordt door een concurrent of een groot investeringsfonds. Dan is het kassa voor de net ingestapte aandeelhouder! Denk in dit kader aan Wavin en TNT Express. Wie wordt de volgende? USG*? Er zijn ook aandelen van bedrijven die enorm gestegen zijn, maar waarvan niemand weet wat ze eigenlijk echt waard zijn. Blijf daar vanaf! Stap niet op elke boot die de haven verlaat. Kies de boot uit die naar een mooie bestemming gaat en over rustige zeeën vaart.

 

* In de vorige column had ik toegezegd te schrijven over USG People. Nu het bedrijf komende vrijdag met cijfers komt, zal ik volgende week een extra column over USG People plaatsen op BeursEffecten, waarin ik de meest recente gegevens zal meenemen.
 

Edwin Wierda is directeur van Wierda en Partners Vermogensbeheer te Assen, www.wierdavermogensbeheer.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: