Hilco Wiersma versus Ramon Heusen


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Ramon HeusenHilco Wiersma

 

Hilco Wiersma (Add Value Fund) interviewt Ramon Heusen (Mint Tower Capital)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik ben midden jaren negentig begonnen bij ABN AMRO in het retailnetwerk. Na een periode als accountmanager bij Private Wealth Management besefte ik al snel dat het effectenvak mij het meeste aansprak. Een vervolg als marketmaker op de Amsterdamse Optiebeurs was dan voor mij ook een logische stap. Vanaf 2001 vervolgde ik mijn carrière op de convertible desk, waar onder mijn leiding deze desk uitgroeide tot een wereldwijde handelsdesk in met name derivaten en converteerbare obligaties. Sinds 2010 doen wij hetzelfde met een groot deel van het toenmalige team, alleen nu in het door ons opgerichte Mint Tower Capital Management.
 

2. Wat is de grootste uitdaging voor Mint Tower Capital, behalen van rendement of assset raising?

Het behalen van rendement is voor ons een bekend fenomeen en dat hebben we al 15 jaar in allerlei marktomstandigheden kunnen laten zien. Met asset raising waren wij niet bekend, aangezien wij in dienst van ABN AMRO geld gealloceerd kregen van de bank. Verschillende wetenschappelijke studies hebben uitgewezen dat startende fondsen met een vermogen kleiner dan 250 miljoen en managers die in hun eigen fonds beleggen aanzienlijk beter presteren dan andere fondsen. Laten wij nou toevallig aan deze eisen voldoen en inderdaad aanzienlijk beter gepresteerd hebben dan de markt.
 

3. Wat denk je dat momenteel het grootste risico is van de gemiddelde beleggingsportefeuille?

Men waant zich veilig met veel liquiditeiten en staatsobligaties, maar men kan echter wel eens heel bedrogen uitkomen als na 10 of 20 jaar de conclusie is dat door stijgende rentes en een oplopende inflatie koopkrachttechnisch mensen behoorlijk armer zijn geworden.
 

4. Hoe komt het dat jullie vorig jaar een plus scoorden, het was toch een jaar waarin de markten dieprood kleurde?

Het Mint Tower Arbitrage Fund is een zogeheten Market Neutral Fund, wij arbitreren en zijn dus niet afhankelijk van hogere aandelenkoersen. Wij kopen bijvoorbeeld een converteerbare obligatie en verkopen de onderliggende aandelen. Zo neutraliseren wij het aandelenrisico en handelen dagelijks de "beweging" van het aandeel uit. Verder zijn wij een event gedreven fonds en profiteren dan ook met name van koersbewegingen in individuele aandelen zoals winstwaarschuwingen, overnames en in het algemeen als de markten bewegen. Voor ons maakt dat niet uit of dit een beweging omhoog danwel omlaag is.
 

5. Welke informatie wil je graag aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Vraag altijd aan een fundmanager of en hoeveel geld hij of zij zelf in de eigen strategie heeft geïnvesteerd, dan weet je gelijk hoe groot het vertrouwen in de eigen strategie is.
 

Volgende interview: Ramon Heusen versus Paul Louman
Vorige interview: Suzanne Band versus Hilco Wiersma