Het jaar 2013


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Edwin Wierda

2012 was een hectisch maar succesvol beleggingsjaar. Het is goed om nu alvast te gaan kijken naar het nieuwe jaar. Wat lijken de grote bewegingen te gaan worden, in welke regio’s liggen de kansen en risico’s?

De wereldeconomie zal herstellen van de klappen die zij de laatste jaren heeft opgelopen. Maar het tempo waarin de groei plaatsvindt zal lager zijn dan menigeen denkt en hoopt. De reden hiervan is dat wereldwijd de overheden bezuinigen. En lagere overheidsbestedingen hebben natuurlijk een negatief effect op de economische groei. Daarnaast zijn de consumenten momenteel bezig de schulden te verlagen en af te lossen. Dit leidt tot minder bestedingen.

Ik verwacht dat de VS de andere grote wereldblokken (Europa, China, Japan) bij de hand gaat nemen.
De “delaveraging”, afbouw van schulden van consumenten, is in de VS al ver gevorderd. Maar ook de geldinjecties van de FED zullen haar vruchten gaan afwerpen. Daarnaast gaan de VS enorm profiteren van goedkope olie en gas dat zij hebben door gebruik te maken van schalietechnieken.

In Europa zullen de verschillen tussen de landen onderling toenemen. Ik verwacht dat landen als Duitsland en Nederland concurrentienadeel van Spanje en Italië gaan krijgen. De lonen in laatstgenoemde landen dalen snel.
West Europa heeft laatstgenoemde landen geholpen om de zaak weer op orde te krijgen. Een (onbedoeld?) gevolg is dat “wij” nu duurder zijn dan “zij”. Recent heeft bijvoorbeeld Renault een fabriek geopend in Spanje, puur om te profiteren van de lagere loonkosten.

China is voor mij het grote vraagteken in 2013. De grote vraag is of de consument daar nu eindelijk voor stabiele economische groei gaat zorgen. Tot nu toe zijn het vooral de overheidsbestedingen die de economie bepalen. Dit kan niet eeuwig doorgaan. De export naar de VS zal toenemen en dat is positief.

De Japanse economie draait al jaren niet goed. Er is nu een nieuwe leider in het land en die heeft als belangrijkste doel om dit te gaan veranderen. Hij is bereid de geldkraan wijd open te zetten om zo bestedingen te verhogen en inflatie te creëren. Een simpel recept met een onzekere uitwerking. Het zou een verrassing zijn als de Japanse economie op deze manier uit het slop komt. Een koersstijging van de aandelen zal het gevolg zijn.

We zullen zien wat het gaat worden het volgend jaar. Beleggen is vooruitkijken en gebruik maken van voortschrijdend inzicht. Het blijft dus zaak de vingers aan de knoppen te houden en doorlopend te toetsen of aannames nog gelden.

Ik wens u een gezond en wijs beleggingsjaar!
 

Edwin Wierda is directeur van Wierda en Partners Vermogensbeheer te Assen, www.wierdavermogensbeheer.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: