Help! Mijn bank(ier) verdwijnt!


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Peter Vonk

Na een onstuimig jaar 2012, leek 2013 rustig te beginnen. De markt had er in zin in: aandelen en obligaties zette de (eindejaars)trend voort. Geen vuiltje aan de lucht, althans, zo leek het de eerste paar weken van dit jaar. Onderhuids broedde er echter toch van alles en dat is inmiddels naar buiten gekomen. ‘Opeens’ vindt Cyprus dat het gered moet worden door hun ‘vrienden’ uit Europa, wordt SNS genationaliseerd (dat zat er al een tijdje aan te komen, maar de kogel is sinds vrijdagochtend definitief door de kerk) en ook GE Artesia stopt met zijn private banking activiteiten. En geloof mij maar, het einde van deze terugtrekkende beweging van banken is nog niet in zicht!

Een collega-columnist van BeursEffecten, You do not have access to view this node, schreef in het FD van 26/1/13 treffend: “De ziel van private banking is inmiddels totaal verdwenen”. Meer en meer besteden banken hun vermogensbeheer uit aan het hoofdkantoor of huren hiervoor speciale bureaus in. Kennis verdwijnt hiermee en adviseurs/beheerders verworden tot accountmanagers die de wensen van de klanten moeten zien te matchen met de standaardportefeuilles van het hoofdkantoor. Flexibiliteit en maatwerk is inmiddels vrijwel geheel aan het verdwijnen.

Wellicht vraagt u zich af waarom? Het antwoord is net zo eenvoudig als zuur: Kosten! In het verleden konden banken voldoende verdienen aan adviesklanten die regelmatig hun adviseur belden om transacties te doen. Dit leverde, bij voldoende handel van de klant, genoeg op om een goed betaalde beleggingsadviseur te bekostigen. Nu de regelgeving is veranderd en in 2014 nog verder gaat veranderen, zullen banken op een andere manier geld moeten zien te verdienen aan adviesklanten: opschalen en standaardiseren is het devies. Waar in het verleden klanten nog bij hun bank terecht konden voor een advies met een belegbaar vermogen vanaf bijvoorbeeld € 80.000,- is deze grens de laatste jaren bij de diverse banken flink opgetrokken tot soms wel € 1.000.000,-. De andere klanten wordt geadviseerd om in standaard portefeuilles te beleggen of om het zelf te gaan doen. Daarnaast zullen adviesklanten een soort adviesfee moeten gaan betalen. Deze fee zal op jaarbasis al gauw in de orde van grootte van 1% komen te liggen, zo is mijn inschatting. Banken geven hier op dit moment nog geen duidelijkheid over. Voor dit soort tarieven kun je je geld echter ook laten beheren. Ik denk dan ook dat het aantal adviesklanten het komend jaar flink zal dalen. De meeste mensen zullen OF zelf het heft in eigen handen nemen OF besluiten dat het toch verstandiger is om hun vermogen op een verantwoorde manier te laten beleggen door een professional. De ongekende groei van banken lijkt hiermee op zijn retour. Dit geeft mogelijkheden voor onafhankelijke, flexibele vermogensbeheerders die wel in staat zijn om te doen wat de klant van hen verlangt: zuinig zijn met het hen toevertrouwde vermogen en het vermogen beheren alsof het hun eigen geld is! Laat u zich gerust eens verleiden tot een vrijblijvend gesprek en hoor hoe het ook kan.

 

Peter Vonk is vermogensbeheerder bij Trustus Capital Management te Leiden, trustus.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: