Hans van Dijk versus Martijn Rozemuller


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Martijn RozemullerHans van Dijk

 

Hans van Dijk (IBS) interviewt Martijn Rozemuller (Think ETF'S)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik ben 18 jaar geleden in de financiële wereld begonnen bij Handelshuis Optiver als derivatenhandelaar. In 2008 ben ik begonnen met de opzet van ThinkCapital als eerste Nederlandse ETF issuer. Hiermee maakte ik de overstap van de handel in financiële instrumenten naar het ontwikkelen van beleggingsproducten.

De belangrijkste motivatie om die stap te zetten, was mijn persoonlijke overtuiging dat het bestaande aanbod beleggingsproducten verbeterd kon worden. Op dat moment waren ETF’s (ook trackers genoemd) bepaald geen gemeengoed in Nederland, en de trackers die beschikbaar waren hadden last van dividendlekkage en tegenpartijrisico. Ik kon geen trackers vinden zonder dividendlekkage en tegenpartijrisico en dus zag ik mogelijkheden om dat aanbod te verbeteren en daarom is ThinkCapital opgericht. Inmiddels is de naam aangepast naar Think ETF's.
 

2. De distributievergoedingen op beleggingsfondsen worden door aangescherpte wet- en regelgeving per 1 januari 2014 afgeschaft. Naar verwachting zullen de kosten van beleggingsfondsen hierdoor scherp dalen. Worden zij hierdoor een meer geduchte concurrent voor trackers?

Ik denk inderdaad dat de concurrentie zal toenemen, maar niet alleen vanwege de dalende kosten van actief beheerde fondsen. Ik denk dat beleggers steeds meer zullen gaan letten op de manier waarop ze actief of passief beheer gaan inzetten.
Passief beheer komt vooral goed tot haar recht in de volwassen large cap segmenten van de markt, zeg maar de delen van de markt waar het erg moeilijk is een informatievoorsprong te halen. Daar heeft research (en de kosten die daarbij horen) minder zin en zullen dus vooral trackers gebruikt gaan worden.
Actief beheer kan meer betekenen in de minder liquide delen van de markt, omdat hier minder mensen zich op focussen en dus makkelijker een informatievoorsprong geboekt kan worden. Hier heeft research wel zin en kunnen duurdere/actieve fondsen gebruikt gaan worden.

Per saldo zullen actief beheerde fondsen die zich op de brede/liquide indices richten veel concurrentie gaan krijgen van trackers, maar zullen trackers die zich op minder liquide niche markten richten meer concurrentie krijgen van actief beheerde fondsen.
 

3. Kosten drukken het rendement op beleggingen: waarom zou een belegger de voorkeur geven aan een tracker in staatsleningen boven individuele titels?

Dat heeft voornamelijk te maken met schaalgrootte, de obligatiemarkt heeft als nadeel dat er vaak in behoorlijke minimale bedragen gehandeld moet worden. Lang niet alle beleggers hebben hier de benodigde schaalgrootte voor. In dat geval kunnen trackers een uitkomst bieden. Dit is overigens sowieso het belangrijkste bestaansrecht van trackers, het is bijna een coöperatieve gedachte!

Spreiding is erg belangrijk om je risico’s als belegger te beperken, maar soms staat de schaalgrootte van de portefeuille een goede spreiding in de weg. Ter verduidelijking gebruik ik vaak het volgende voorbeeld uit de aandelenmarkt. Een belegger die met 10.000 euro de AEX wil nabouwen wordt ernstig belemmerd door de transactiekosten. Gebruik van een Think AEX Tracker stelt die belegger wel in staat in een enkele transactie hetzelfde te bewerkstelligen, dat is de toegevoegde waarde van trackers!
 

4. Indexproducten zijn in allerlei hoedanigheden enorm toegenomen, het oorspronkelijke idee van een simpel en goedkoop beleggingsinstrument lijkt wat te zijn verwaterd: hoe zie jij de ontwikkelingen?

Ik ben het volledig eens met deze kritische kanttekening. Trackers moeten worden ingezet om exposure te verkrijgen naar grote volwassen markten vanwege de schaalgrootte voordelen, of op markten waar anders simpelweg geen toegang tot is te krijgen. Helaas zien we steeds vaker trackers die allerlei exotische en/of illiquide markten bespelen, of erger nog, trackers die met leverage werken of inverse structuren hanteren. Volgens mij voegt dit helemaal niets toe aan het bestaande aanbod, behalve veel verwarring en onduidelijkheid. Think ETF'S biedt om die reden alleen de eenvoudige varianten aan, en beslist geen exotische varianten of trackers met leverage of inverse structuren.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Wees altijd kritisch als het om beleggingsproducten gaat. Raadpleeg meer dan 1 expert maar vertrouw ook altijd op uw eigen instincten. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat meestal ook…
Goede beleggingsproducten zijn begrijpelijk en niet duur!

 

Meer informatie over trackers op BeursEffecten

Volgende interview: Martijn Rozemuller versus Rico Bosma
Vorige interview: Albert van Zadelhoff versus Hans van Dijk