Hans Oudshoorn versus Sem van Berkel Sr.


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Sem van Berkel Sr.Hans Oudshoorn

 

Hans Oudshoorn (Alex) interviewt Sem van Berkel Sr. (SEM.nl)

 

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan? En wat had je gedaan als je niet in het vak was gerold?

Kom uit familie van handelaren. Opa handelde in fruit, mijn vader ‘swapte’ familiebedrijf (want fruit kon bederven) naar handel in brandstoffen zoals olie, gas en kolen. Vanaf 1966 handelde hij in aandelen Koninklijke Olie. Kreeg het vak dus met de paplepel ingegoten. Ben vanaf de start van de EOE april 1978 aktief in de Optiewereld. Van beursscheidsrechter tot bankier. Tegenwoordig aandeelhouder, directeur vermogensbeheer bij SEM.nl. Als ik niet in dit vak terecht was gekomen, was mijn keuze gevallen op de internationale hotellerie (heb klassieke hotelopleiding genoten in Zwitserland). Daarnaast vind ik het krantenvak aantrekkelijk.
 

2. Wat is het grootste, belangrijkste verschil met de handel van toen en nu?

Handel = handel en van alle tijden. Laag kopen, hoog verkopen. Winst laten lopen, verlies snel kappen. Zelf denken als een boer. Eigen huiswerk maken. Het verschil zit hem in digitale wereld van heden tegenover de schoolborden op de beursvloer waarmee we begonnen. Het was een kleine wereld van ‘ons kent ons’ met zijn eigen morus. Nu de grootste industrie ter wereld.
 

3. Welke investering op de beurs was voor jou het meest waardevol? In geld of in ervaring.

Begin jaren tachtig was ik een zeer $uccesvolle handelaar in opties op goud en zilver. En werd overmoedig. Dacht dat ik het ‘snapte’. En bracht een mening in mijn posities. Door slechte hedge verloor ik in 2 dagen een miljoen gulden. Toen kon ik weer opnieuw beginnen. Met IJZEREN discipline.
 

4. Stel je mag nu 100.000 euro beleggen, welke instrumenten en producten zou jij dan gebruiken?

SEM.nl belegt in AEX- en AMX-aandelen en gebruikt opties als instrument voor rendement en zekerheid. Daarnaast hebben wij, in samenwerking met BNP Paribas, certificaten op Nederlandse en Amerikaanse aandelen beursgenoteerd.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Vergaar eerst kennis (ALEX Academy). Dan ‘droogzwemmen’. Ga alleen aan de gang met geld dat je kan missen. Gebruik opties. Neem genoegen met net rendement. Verwar beleggen niet met speculatie. Beurzen worden geregeerd door angst en hebzucht. Beiden leiden tot verliezen.

 

Volgende interview: Hans Oudshoorn versus Janneke Willemse
Vorige interview: André Brouwers versus Hans Oudshoorn