Hans Oudshoorn versus Janneke Willemse


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Janneke WillemseHans Oudshoorn

 

Hans Oudshoorn (Alex) interviewt Janneke Willemse (Blondjes Beleggen Beter)

 

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan? En wat had je gedaan als je niet in het vak was gerold?

Ik ben in 2000 begonnen als economieredacteur bij de GPD in Den Haag, het persbureau van de regionale dagbladen dat eind 2012 is opgeheven. Een docent van de School voor Journalistiek wees mij op de vacature. Zelf had ik tot dan toe niets met economie of beleggen, maar al vrij snel raakte ik erdoor en dat is nog steeds zo. Tegenwoordig schrijf ik nog maar weinig: meestal presenteer ik tv-programma’s of zakelijke bijeenkomsten.
Als ik geen journalist was geworden, dan was ik schrijfster. Dat wilde ik allebei al worden toen ik 7 was.
 

2. Wat is in jouw ogen het belangrijkste verschil tussen een mannelijke en vrouwelijke belegger?

Mannen gaan voor de snelle winst, vrouwen voor de lange termijn. Dat zorgt voor een voorsprong qua transactiekosten, beter onderbouwde aan- en verkopen, minder gebruik van derivaten en een hogere kans op rendement. Gemiddeld gesproken dan hè.
 

3. Welke investering op de beurs was voor jou het meest waardevol? In geld of in ervaring.

Ik had ABN Amro op het moment dat de brief van TCI kwam, met daarin de dringende suggestie voor een opsplitsing. De koers spoot omhoog. Ik lag toen fijn vakantie te vieren op een Thais strand en had voor ik wegging een verkooporder ingelegd, zodat mijn aandelen verkocht zouden op een bepaald koersniveau. Mijn aandelen werden verkocht met winst, maar dat had veeeeeel meer kunnen zijn. Dat was wel even slikken. Ik leg nu nooit meer ver van tevoren dit soort orders in.
 

4. Stel: je mag een beginnende belegger begeleiden met zijn eerste stappen op de beurs, wat leer je hem of haar?

Oefenen met een schaduwportefeuille of via een beursspel is goed, maar als je met echt geld aan de slag gaat presteer je heel anders, dan beslis je veel minder rationeel. Beleg daarom met echt geld, wel met geld wat je kunt missen, kies zelf waar je in belegt en investeer niet in aanbiedingen die adverteren met ‘gegarandeerd rendement’, dat is een absolute rode vlag.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Lees zoveel als je kunt en ontwikkel je eigen strategie. Als je het leuk vindt om te zien waarin ik beleg: op mijn site Blondjes Beleggen Beter (zie link boven dit interview) staat mijn portefeuille. En op twitter (@BlondeBelegger) geef ik hier ook informatie over.

 

Volgende interview: Janneke Willemse versus Lukas Daalder
Vorige interview: Hans Oudshoorn versus Sem van Berkel Sr.