Hans Kooijman versus Suzanne Band


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Hans KooijmanSuzanne Band

 

Hans Kooijman (Antaurus) interviewt Suzanne Band (Nobel)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Vanaf 1997, dus inmiddels 15 jaar. Ik ben destijds eigenlijk het vak ingerold. Sem van Berkel vroeg me of ik zijn PA wilde worden toen hij in het voorjaar van 1997 zijn commissionairsbedrijf Sem van Berkel Securities startte. Wij spraken af dat als de winkel eenmaal zou staan, hij mij het vak zou leren. En zo geschiedde.

Ik heb ontzettend veel geleerd van Sem en zijn bedrijf in die vijf jaar. Natuurlijk door de relevante vakopleidingen, maar ons vak is niet alleen theorie. Met name de praktijk speelt een belangrijke rol. Mijn voorliefde voor aandelen en derivaten is trouwens gebleven, alleen heb ik de afgelopen tien jaar mijn horizon aanzienlijk verbreed binnen het vakgebied. Ik heb altijd gezegd, voor mijn 40e wil ik mijn eigen bedrijf. Dat is gelukt, samen met twee collega’s hebben we een management buy out gedaan van de vermogensbeheeractiviteiten van Petercam Nederland en zijn onder de naam Nobel Vermogensbeheer verder gegaan.
 

2. Hoe is het als vrouw in ‘een mannenwereld’?

Dat bevalt uitstekend, ik zou niet anders willen en eigenlijk weet ik niet beter. Mannen zijn veel makkelijker in de omgang dan vrouwen. Dat heb ik altijd al gevonden, zeker op de werkvloer. Daarnaast werkt het vrouw zijn in mijn voordeel richting klanten. Niet dat vermogensbeheerders altijd worden gezien als ‘driedelig grijs’, maar een vrouwelijke beheerder komt toch niet vaak voor. Bovendien staan vrouwen bekend als betere beleggers (...).
 

3. De markt voor vermogensbeheerders is concurrerend. Waarin denk je dat een vermogensbeheerder zich kan onderscheiden?

Natuurlijk is rendement (in vergelijking tot een aanvaardbaar risico) belangrijk voor elke belegger. Ik denk dat onze persoonlijke benadering onderscheidend is en het feit dat we onafhankelijk zijn. We hebben een consistent beleggingsbeleid en dito risicomanagement, waarbij de nadruk steeds meer wordt gelegd op vermogensbehoud.
 

4. Ruim driekwart van de vermogensbeheermarkt is nog steeds in handen van de grootbanken. Is er wel voldoende ruimte voor kleinere partijen?

Zeker! Onze klanten zijn veelal (voormalig) ondernemers en altijd wel op een manier gebonden aan een grootbank. Dat kan een kredietfaciliteit voor hun bedrijf zijn, een aantrekkelijke rente voor de hypotheek van de kinderen of gewoon een relatie van oudsher. Meestal willen ze naast de beleggingsportefeuille bij de bank ook een gespecialiseerde vermogensbeheerder. Wij zijn graag die tweede partij, ze kiezen ons voor onze expertise op beleggen. Ze verwachten van ons onderscheidende rendementen met een perfecte service.
 

5. Welke informatie wil je graag aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Vermogensbeheer moet gaan over risico en rendement in plaats van de focus te leggen op de tarieven.
 

Volgende interview: Suzanne Band versus Hilco Wiersma
Vorige interview: Geert-Jan Nikken versus Hans Kooijman