Handel in ETP’s


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Philippe Roset

Exchange Traded Products (ETP’s, of trackers) is de verzamelnaam van Exchange Traded Funds (ETF’s) en Exchange Traded Commodities / Exchange Traded Currencies (gezamenlijk ETC’s). Een belangrijk voordeel van Exchange Traded Products (ETP’s) is dat je ze gemakkelijk kunt verhandelen. Hoe werkt dit nu in de praktijk en wat kan er nog beter?
 

Handelstijden trackers

Bij traditionele beleggingsfondsen moet de order voor een bepaald tijdstip op de dag binnen zijn en dan wordt deze op het eind van de dag of op het eind van de volgende dag uitgevoerd. De koers waartegen dit gebeurt, is van tevoren niet vast te stellen. In geval van een ETP is het tijdens de openingstijden van de beurs mogelijk om een positie aan te gaan, of belangrijker nog, te sluiten. De koers waartegen gehandeld wordt, is op dat moment bekend.
 

ETP versus aandeel

ETP’s worden dus verhandeld zoals een aandeel, maar er zijn ook verschillen. De prijs van een aandeel wordt bepaald door vraag en aanbod in het orderboek. De prijs van een ETP wordt bepaald door de waarde van de onderliggende effecten. Als er bij een aandeel meer vraag dan aanbod is, dan stijgt de koers. In geval van een ETP worden er meer stukken gecreëerd tegen dezelfde prijs. De brokers kopen dan meer van de onderliggende effecten in en ruilen deze om tegen nieuwe ETP eenheden bij de ETP aanbieder.
 

Beurzenlandschap gefragmenteerd

Flitshandelaren zijn vooral negatief in het nieuws de laatste tijd. Voor de continue verhandeling van ETP’s zijn zij echter van groot belang. Het beurzenlandschap in Europa is erg gefragmenteerd. Een ETP wordt vaak in Londen in GBP en in USD aangeboden, op Euronext, Deutsche Boerse en Borsa Italiana in EUR en op de Zwitserse beurs in CHF. Daarnaast bestaan er nog enkele alternatieve handelsplatformen, zoals Chi-X, BATS en TOM. Je hebt dan al snel te maken meer dan 5 orderboeken voor een en hetzelfde product. 

Als er een kooporder op Euronext is en een verkooporder op de London Stock Exchange (LSE), dan vindt er niet automatisch een transactie plaats. Wat er in de praktijk gebeurt, is dat market makers continue bied- en laatquotes afgeven op alle verschillende beurzen. Zo zullen zij in het bovenstaande voorbeeld de verkoper op Euronext zijn en de koper op de LSE. Doordat ze continue aanwezig zijn in het orderboek, zijn beleggers continue in staat om een order uit te voeren. Het flitshandel-aspect in ETP’s is dat degene met de snelste systemen zijn quotes het snelst kan aanpassen aan veranderende marktsituaties en daarmee dus een grotere kans heeft om de transactie te doen dan zijn concurrent met langzamere systemen.
 

Informatie ETP's

Voor beleggers in Nederland kan het vervelend zijn dat een ETP niet altijd op Euronext aangeboden wordt. Het is dan vaak moeilijk om informatie over een product te vinden, of wordt het überhaupt niet aangeboden door de bank of broker. Daarnaast is er ook vaak geen inzicht in het orderboek, waardoor het lastig is vast te stellen tegen welke koers gehandeld kan worden. Ik denk dat vooral de databedrijven en beleggingswebsites hier een verbeteringsslag zouden kunnen maken. De beurshandel is immers niet meer beperkt door de landsgrenzen.
 

Orderboeken ETP's verbinden

De eerste stappen zijn gezet om de afwikkeling van beurstransacties in Europa centraal te organiseren en voor ETP’s zou het een grote stap voorwaarts beteken als ook de orderboeken met elkaar verbonden zouden worden. In de VS is dit al het geval en wordt een order automatisch geleid naar de beste prijs. In Europa is van deze best execution nog lang geen sprake, omdat een broker al aan haar verplichting voldoet als hij de beste prijs geeft die beschikbaar is op de beurzen waar de broker bij aangesloten is. Als dat slechts 1 beurs is, dan voldoet de broker automatisch. Het bij elkaar brengen van de orderboeken van de Europese beurzen zou beleggers ten goede komen, omdat alle vraag en aanbod dan bij elkaar zou komen. Het verschil tussen de bied- en laatprijzen zou dan kleiner worden, waardoor de transactiekosten lager worden.

De Europese ETP markt is de afgelopen jaren enorm gegroeid, maar ik ben van mening dat voor een volgende fase van groei een efficiëntere Europese markt noodzakelijk is.

Auteur heeft op het moment van schrijven geen positie in genoemde effecten.


Philippe Roset was ten tijde van het schrijven van deze column werkzaam voor ETF Securities: www.etfsecurities.com

 

Important Information

This communication has been issued and approved for the purpose of section 21 of the Financial Services and Markets Act 2000 by ETF Securities (UK) Limited (“ETFS UK”) which is authorised and regulated by the United Kingdom Financial Conduct Authority (“FCA”). 

Investments may go up or down in value and you may lose some or the entire amount invested.  Past performance is not necessarily a guide to future performance. You should consult an independent investment adviser prior to making any investment in order to determine its suitability to your circumstances.

The information contained in this communication is for your general information only and is neither an offer for sale nor a solicitation of an offer to buy securities. This communication should not be used as the basis for any investment decision. Historical performance is not an indication of future performance and any investments may go down in value.

This communication may contain independent market commentary prepared by ETFS UK based on publicly available information. Although ETFS UK endeavours to ensure the accuracy of the content in this communication, ETFS UK does not warrant or guarantee its accuracy or correctness. Any third party data providers used to source the information in this communication make no warranties or representation of any kind relating to such data. Where ETFS UK has expressed its own opinions related to product or market activity, these views may change. Neither ETFS UK, nor any affiliate, nor any of their respective, officers, directors, partners, or employees accepts any liability whatsoever for any direct or consequential loss arising from any use of this communication or its contents.

ETFS UK is required by the FCA to clarify that it is not acting for you in any way in relation to the investment or investment activity to which this communication relates. In particular, ETFS UK will not provide any investment services to you and or advise you on the merits of, or make any recommendation to you in relation to, the terms of any transaction.  No representative of ETFS UK is authorised to behave in any way which would lead you to believe otherwise. ETFS UK is not, therefore, responsible for providing you with the protections afforded to its clients and you should seek your own independent legal, investment and tax or other advice as you see fit.

This communication is not, and under no circumstances is to be construed as, an advertisement or any other step in furtherance of a public offering of shares or securities in the United States or any province or territory thereof. Neither this communication nor any copy hereof should be taken, transmitted or distributed (directly or indirectly) into the United States.


Ook interessant: