Candlestick Hammer & Hanging Man patroon


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Voorbeeld Hammer en Hanging Man

De zogenaamde ‘hammer’ en ‘hanging man’ candlesticks zijn een van de weinige candlesticks die op zichzelf al een omkeerpatroon kunnen inhouden.

Zij kenmerken zich door een lange lont onder een korte body en geen of een zeer korte lont aan de bovenzijde van de body.

In het voorbeeld hieronder is goed te zien hoe de omkering met deze candlesticks eruit ziet. Een “Hammer”, gevormd door een lange lont onder een relatief korte stijgende body, die zich aan het eind van een neergang bevindt een sterk omkeersignaal. De lange lont aan de onderzijde geeft aan dat de verkopers de overhand hadden. De periode is echter bullish geëindigd. Dit geeft aan dat uiteindelijk juist de bulls de overhand hadden. Het feit echter dat er gedurende de periode van deze candle zoveel verkopers waren, betekent wel dat er een bevestiging nodig is van de omkering.

Voorbeeld koersverloop Hammer en Hanging Man

Een stijging van de prijs en toenemend volume kunnen dienen als zo’n bevestiging. Dit kan zich uiten in een lange bullish candle of een gap up.

Een “Hanging Man” is in principe de tegenhanger van de “Hammer”. Hij bestaat uit een candle met een lange lont onder een relatief korte, dalende body. Een “Hanging Man” aan het einde van een periode van stijgende koersen is, indien bevestigd, een sterke indicator van een omkering. De bevestiging bestaat hier uit dalende prijzen en toenemend volume, het liefst door een gap down of een lange bearish candle.

 

Enkele andere patronen dan de Hammer & Hanging Man