Halfwaardetijd van uw vermogen


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Jeroen Brenninkmeijer

Beleggen blijft een mooi spel. Op het moment dat iedereen denkt dat de rente gaat stijgen, versnelt juist de rentedaling. Beleggers die rustig zijn blijven vertrouwen op een goed gewogen vermogensverdeling tussen aandelen en obligaties zijn spekkoper. Totdat de kapitaalmarktrente gaat stijgen, dan zullen niet alleen de obligaties, maar ook de aandelenkoersen zakken.

Voor de belegger heeft de aanhoudende lage rente inmiddels een mooi rendement opgeleverd, terwijl het voor de voorzichtige spaarder een pijnlijke zaak aan het worden is. Want de vermogensrendementsheffing die de belastingdienst in box 3 rekent, gaat er vanuit dat u 4% per jaar op uw vermogen maakt. Per saldo bent u boven de vrijstelling 1,2% kwijt aan de belastingdienst elk jaar. Dat percentage komt nauwelijks nog overeen met de spaarrente.
 

Het inflatiespook

Nu is er nog een negatieve factor van invloed op uw vermogen waar rekening mee gehouden moet worden. En dat is de inflatie, ook wel geldontwaarding genoemd. De inflatie is in de maand augustus 1% en, net als de rente, op een historisch erg laag niveau. Let wel, de lange termijn inflatie schommelt doorgaans rond de 2%.

Er is gelukkig sprake van lage rente en lage inflatie. Dus is het netto rendement van een spaarrekening nog een beetje positief. Als we echter de vermogensrendementsheffing meetellen, is het rendement op spaarrekeningen negatief. Dat geldt overigens ook voor het rendement op staatsleningen. De 10-jarige Nederlandse staatslening geeft momenteel een rendement van 1,06% en daarmee is het reële rendement (gecorrigeerd voor inflatie) vrijwel nihil.
 

Lange termijn effect inflatie en vermogensrendementsheffing

Op de lange termijn is het effect van inflatie en vermogensbelasting op het vermogen behoorlijk groot. Een bevriende analist heeft recent eens uitgerekend hoe snel inflatie en vermogensbelasting de koopkracht van het vermogen aantasten.

In onderstaande grafiek ziet u in hoeveel jaar de koopkracht van het vermogen halveert bij diverse inflatie tarieven (blauwe lijn) en bij inflatie + vermogensbelasting. U ziet puur het (negatieve) effect op het vermogen. De grafiek gaat dus uit van 0% rendement op het vermogen.

Koopkracht vermogen

Bron: Artino Jansen
 

Het moge duidelijk zijn, dat we voor lange termijn prognoses niet moeten rekenen met de huidige rentestanden en inflatie percentages. De koopkracht van de spaarder, die zijn geld langdurig vast heeft staan tegen lage rente tarieven, wordt dus behoorlijk aangetast. Doorgaans zal een hogere inflatie ook leiden tot een hogere kapitaalmarktrente, waardoor het verlies van koopkracht eigenlijk per saldo structureel van aard is.

Als we uit zouden gaan van een gemiddelde inflatie van 2% op de lange termijn, halveert de koopkracht in circa 22 jaar. Geen wonder dat de aandelenbeurzen in trek zijn tijdens deze periode van lage rente. Instellingen en particulieren worden voor een positief rendement min of meer gedreven naar de aandelenmarkten.
 

Wijziging rente en inflatie?

Een wijziging in het huidige rente- en inflatiebeeld, zal dus zonder twijfel de koersen van zowel aandelen als obligaties gaan beïnvloeden. Als u een vermogensbeheerder of beleggingsadviseur in de hand heeft genomen, is het zeker aan te bevelen om eens over dit onderwerp met hen in gesprek te gaan. Een beter begrip hoe zij (al dan niet) inspelen op veranderende omstandigheden is meer dan ooit van belang. Als u zelf aan de knoppen zit, loont het om uw situatie door een onafhankelijk beleggingsexpert te laten beoordelen. Een nuchtere analyse van een buitenstaander kan veel inzicht geven.


Jeroen Brenninkmeijer is partner en vermogensbegeleider bij MJR Advies (www.mjradvies.nl). Deze column is geschreven op persoonlijke titel. Deze column is bedoeld als achtergrondinformatie over de ontwikkelingen op de financiële markten en de regelgeving. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en is geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. MJR Advies houdt zich niet bezig met het aanbevelen van beleggingen of beleggingsproducten en heeft bedrijfsmatig geen beleggingsposities. Eventueel vermelde financiële instrumenten dienen puur als voorbeeld en zijn nooit bedoeld als aanbeveling. Raadpleeg meer bronnen en neem zelf uw beslissingen. MJR Advies is niet vergunningplichtig en biedt onafhankelijke financiële ontzorging voor ondernemers en vrije beroepsbeoefenaren.


Ook interessant: