De Griekse hervorming


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Marc Vijver

Iedereen heeft het over de Griekse problemen. De overheid heeft -kort gezegd- veel teveel geld uitgegeven. Dat deden ze eigenlijk altijd al, maar binnen de Euro is daar maar beperkt ruimte voor. Nederland en de andere Euro landen worden geacht dit probleem op te lossen. Op zich logisch, want wij hebben ook enorme voordelen (bv. export) van Griekenland in de Eurozone genoten.

Inmiddels lijkt de enige oplossing nog om de schulden af te stempelen. Vanwege de op zich beperkte omvang van de uitstaande schulden ook geen drama, mits er geen kettingreactie ontstaat. 

Maar hoe komt het eigenlijk dat Griekenland zo diep in de schulden zit? Dat komt vooral doordat er te weinig belasting betaald wordt. Maar ook zijn er allerhande achterhaalde structuren van vroegtijdige pensioenen, een niet geliberaliseerde arbeidsmarkt, bureaucratie, en ga zo maar door. Kort gezegd is hun economische structuur niet met de tijd meegegaan.

Het aanpakken en oplossen van deze problemen is een kwestie van jaren. Uiteindelijk zullen de Grieken deze lange en pijnlijke fase toch gewoon door moeten. De kracht en het tempo van de hervormingen hangt af van wat het Griekse volk nog net aankan zonder het land in anarchie te storten. In opstand zal het de komende jaren wel blijven lijkt mij.
 

Marc Vijver is directeur van The Index People te Haarlem, www.indexpeople.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: