Griekenland in juni failliet?


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Frank Brouwer

In het Pinksterweekeinde vertelde de Griekse minister van binnenlandse zaken Nikos Voutsis dat Griekenland niet aan de aflossingsverplichting van lening aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in juni kan voldoen. In juni is een bedrag van in totaal € 1.600.000.000,- benodigd voor aflossing. Record opnames van euro’s van Griekse ingezetenen geven daarnaast de markten in toenemende mate zorg en twijfels of Griekenland in de euro kan blijven.

Zonder hulp van eurolanden en nieuw noodkrediet van het IMF kan Griekenland in juni niet meer aan de verplichtingen voldoen en is Griekenland feitelijk failliet.

Griekenland kan een overeenkomst met zijn geldschieters sluiten, echter nadat Griekenland heeft aangetoond door te gaan met economische hervormingen. De onderhandelingen hierover verlopen zeer moeilijk en stroef. Volgens de IMF-hoofdeconoom Olivier Blanchard, in een interview met de krant Les Echos, is het Griekse pensioenstelsel te genereus en zijn er nog te veel ambtenaren.
 

Beurs Athene

FTSE-ATHEX Large cap

Griekse aandelen daalden afgelopen maandag 25 mei op de Athens Stock Exchange ruim 3 procent. Over de afgelopen 12 maanden is de FTSE/ATHEX large cap index 35% gedaald. De grafiek laat het koersverloop over de afgelopen 5 jaar zien (Bron: VWDGroup). De FTSE/ATHEX laat een patroon van lagere toppen zien. De koersen liggen onder het 200 daags voortschrijdende gemiddelde. Technisch is het beeld slecht. Vanaf het begin van 2015 blijft de index overigens redelijk vlak liggen, maar het is nog te vroeg om te bepalen of er sprake is van uitbodeming. Griekse staatsobligaties zijn voor beleggers, behoudens voor speculanten, een “no go” area.
 

Heftige toespraken Griekse premier en minfin

Ondanks dat het aanbod van de eurozone voor financiële bijstand aan Griekenland binnenkort vervalt, blijven de premier van Griekenland, Tsipras, en de minister van Financiën, Yanis Varoufakis, uitdagende toespraken en teksten verkondigen voor hun achterban.

”Griekenland neemt geen maatregelen die een recessie in het land verder verdiepen”.
“Duitsland dient over de brug komen voor herstelbetalingen uit de tweede wereldoorlog”.
 

Verwachting betalingen aan het IMF

Wij verwachten dat Griekenland op 5 juni het IMF zal betalen, omdat er op het allerlaatst weer een overeenkomst zal worden gesloten. Een “Grexit” verwachten wij voorlopig ook nog niet. Simpelweg om het feit dat niemand van de verantwoordelijke politici in Europa een totale ineenstorting van het Griekse economische en sociale bestel op zijn geweten wil hebben bij het verlaten van de euro en het lidmaatschap van de Europese unie. Bijkomend probleem is dat er geen procedures bestaan voor een land welke uit de euro wil stappen. Daar is indertijd bij de gesprekken over de invoering van de euro totaal niet over nagedacht.

Griekenland gijzelt Europa zegt men. Maar het kan ook “per ongeluk” mis gaan, en lopen de spanningen met Europa te hoog op. Het moment dat Europa er dan op een gegeven moment mee klaar is, is dan toch reëel. De Griekse kwestie bepaalt (al) te lang de agenda van Europa.

Jammer voor Griekenland en zijn inwoners, mocht Griekenland onverhoopt de euro en mogelijk de Europese unie verlaten. Griekenland was voor de gewonnen verkiezingen van Tsipras al een redelijk eind op weg met de hervormingen, gericht op een stabiel economisch herstel.


Frank Brouwer RBA is als Senior Vermogensbeheerder verbonden aan en tevens mede-eigenaar van LBCM (www.lbcm-vermogensbeheer.nl). Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie, en is nadrukkelijk niet bedoeld als beleggingsadvies. Tevens is deze column geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. U neemt te allen tijde zelf uw beslissingen, en bent daar alleen zelf verantwoordelijk voor.


Ook interessant: