Ik blijf gewoon doorgaan


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Marc Vijver

Gisteren ontvingen wij op kantoor een aantal ondernemers. Wij spraken over de economische ontwikkelingen en de vooruitzichten. De heersende opinie over de vooruitzichten was vrij negatief; de kredietverlening wordt slechter, en met name de vraaguitval bij de bouw, transport en horeca heeft grote impact op vele omliggende sectoren.

Zo vertelde een ondernemer in wagenparken dat er minder leaseauto’s worden afgenomen, en dat deze bovendien minder kilometers maken, een projectontwikkelaar dat zij van jaarlijks 600 huizen naar bijna nul in 2011 waren gegaan. Verder had iedereen last van oplopende betalingstermijnen.

Bij de vragenronde kwam vanzelfsprekend ook ter sprake: waar moeten we nu in beleggen? De vraag is natuurlijk gemakkelijker dan het antwoord. Toch wisten de meeste ondernemers het wel: goed vastgoed moest je hebben. Logisch, want bijna elke ondernemer heeft de welvaart de laatste 25 jaar vooral aan het eigen vastgoed te danken.

Nu snap ik volkomen dat het prettig en veilig aanvoelt voor deze groep mensen. Maar er zijn nogal wat kanttekeningen te maken. Het grootste bezwaar is het concentratierisico. Het vastgoed ligt -de naam zegt het al- op een vaste plek. Bovendien is het uitsluitend beleggen in vastgoed -in tegenstelling tot de heersende opinie- nogal risicovol omdat slechts in een asset categorie belegd wordt. En daar komt nog bij dat je meestal niet snel er vanaf kunt tegen een normale prijs. Vooral niet als het ineens moet. Tenslotte nog het feit dat er structureel te veel kantoren en winkels zijn, en dat de bevolking niet groeit maar vergrijst, en dat financiering erg lastig is maakt het plaatje compleet.

De zaal was het gemiddeld genomen wel met onze argumenten eens. Maar ze blijven doorgaan met dat wat vertrouwd is, omdat vooral anderen in ‘het verkeerde vastgoed’ zitten. Logisch, want het voelt vertrouwd.
 

Marc Vijver is directeur van The Index People te Haarlem, www.indexpeople.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: