Let op: Geld sparen kost geld


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Marc Vijver

Onrust op de financiële markten zorgt er in veel gevallen voor dat particuliere beleggers overwegen de belegging te verkopen en het geld (tijdelijk) parkeren op een spaarrekening. De melding "Let op: Geld lenen kost geld", kent u vast uit de reclamespotjes. Deze waarschuwing bij consumentenadvertenties is door de overheid verplicht gesteld. Bij spaarrekeningen kan echter de volgende melding gegeven worden "Let op: Geld sparen kost geld".

Als u nu spaart of overweegt te gaan sparen weet u zeker dat u geconfronteerd wordt met een verlies. Dit klinkt misschien vreemd omdat u een rentevergoeding ontvangt op uw spaarrekening. Deze vergoeding is op dit moment maximaal 2,90% bij een vrij opneembare spaarrekening (bron: spaarrente.nl). Echter betaalt u 1,2% vermogensrendementsbelasting waardoor er per saldo nog maar 1,7% aan rendement behaald wordt. Tel daarbij op dat de inflatie 2,6% (bron: cijfers CBS augustus 2011) is en u komt uit op een verlies. 

Wat zijn dan de alternatieven? De rentevergoeding op een, vrijwel risicoloze, één jarige Nederlandse staatsobligatie is op dit moment 0,35%. Als u een 10 jarige staatobligatie aankoopt is de rentevergoeding slechts 2,23% (bron: Bloomberg). Een risicoloze staatsobligatie gaat u dus ook niet het gewenste rendement brengen. 

Eigenlijk is er één vaste regel die ook nu opgaat. Als u rendement wilt behalen, moet er een risico gelopen worden. Hoewel aandelen door alle onrust op de financiële markten niet aantrekkelijk lijken, kan dit juist op lange termijn een zeer interessant instapmoment zijn. Op een termijn van een aantal jaren kunnen er zeer interessante rendementen behaald worden. 

Wilt u niet dat de waarde van uw belegging fluctueert en u (tijdelijk) met een verlies geconfronteerd kan worden, of kunt u uw vermogen niet een aantal jaren opzij zetten? Dan is het accepteren van het verlies op een spaarrekening de enige echte optie.
 

Marc Vijver is directeur van The Index People te Haarlem, www.indexpeople.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: