Geert-Jan Nikken versus Hans Kooijman


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Geert-Jan NikkenHans Kooijman

 

Geert-Jan Nikken (Erem+Nikken) interviewt Hans Kooijman (Antaurus)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

In 1997 ben ik op de optiebeurs begonnen als handelaar. Als rechtenstudent had ik niet specifiek een klik met beleggen en onder de honderden die een rekentest maakten, was ik dan ook een vreemde eend in de bijt. Rekenen is me echter altijd goed afgegaan en na een aantal andere tests kon ik beginnen. De voorliefde voor beleggen is in de jaren erna snel gegroeid.

Vanaf 2006 ben ik als vermogensbeheerder aan de slag gegaan bij International Assets. Dit bedrijf is in 2010 overgenomen door de eigenaren van het succesvolle hedgefund Antaurus en inmiddels is ook de naam gelijk getrokken. Vermogensbeheer is voor mij de perfecte combinatie van beleggen en contact met onze relaties.
 

2. Wat is onderscheidend voor Antaurus?

Het grote verschil met veel grootbanken is natuurlijk de persoonlijke aandacht. Individueel ingerichte portefeuilles die niet zijn volgestopt met huisfondsen. Ja, wij hebben ook een “huisfonds” in de vorm van Antaurus, maar hierin belegden we al lang voordat er van een overname sprake was. Vanwege de kwaliteit en de resultaten.

Het feit dat we het kantoor delen met de managers van het fund, geeft ons toegang tot een enorme stroom informatie die normaal gesproken alleen weggelegd is voor institutionele beleggers. Ook gaan er (bedrijfs)deuren open die voor de meeste beheerders gesloten blijven. Al deze extra’s zorgen ervoor dat we ons huiswerk optimaal kunnen verrichten.
 

3. Hoe zie je de toekomst in de sector?

Er is uiteraard zeer veel gaande in de financiële wereld. Tarieven liggen onder een vergrootglas en soms lijkt het erop dat “kosten” nog het enige woord is dat telt. Wij zijn sinds 2008 al bezig met het systematisch reduceren van de kosten en juichen het toe dat ook alle “minder zichtbare” kosten transparant gemaakt dienen te worden. Feit is dat er altijd een prijsverschil zal blijven tussen een Italiaans maatpak en een confectiekostuum. Aan ons de taak om de eerste kwaliteit te leveren.
 

4. Jullie bieden Vermogensstrategie aan. Wat houdt dit in?

Vermogensstrategie gaat over méér dan het beheren van vermogen. Vermogensstrategie is een combinatie van Vermogensbeheer en Financiële Planning. Persoonlijke financiële doelstellingen, familiesituatie, werkkring of zelfstandig ondernemerschap, fiscale overwegingen, specifieke wensen en verwachtingen. Wij verwerken al deze informatie in ons beleggingsprofiel. Onze aanpak is gebaseerd op een individuele benadering.

Hiertoe werken we al meer dan 10 jaar nauw samen met Masterplanning, een specialist op het gebied van inkomensplanning en hypotheken. En, zeer belangrijk, Masterplanning is onafhankelijk. Zij zijn niet gebonden aan welke financiële instelling dan ook.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Wees kritisch, naar een dienstverlener, maar ook naar jezelf! Geld is de belangrijkste bijzaak in de wereld. Denk dus goed na of je het in beheer geeft, maar stap ook over die kosten heen als je zelf de expertise niet bezit. Onkunde is een kostenpost waar de toezichthouder geen grip op heeft.
 

Volgende interview: Hans Kooijman versus Suzanne Band
Vorige interview: John Beijer versus Geert-Jan Nikken