Geen reden voor lagere koersen


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Nico Inberg

De beurs staat bijna weer op het hoogste punt van het jaar. Ondanks de zorgen van de afgelopen maanden, ik denk dan aan het terugdraaien van de Amerikaanse monetaire steun, de (angst voor) teruglopende groei in China en de dreigende burgeroorlog in Oekraïne, is tot nog toe elke terugval een koopmoment geweest.

De grote vraag is natuurlijk of de AEX nu dan eindelijk door kan stoten naar hogere regionen. Ik denk van wel. Ik zal u uitleggen waarom.
 

Multinationals bulken van het geld

Er zijn een aantal factoren die van belang zijn voor de stand van de beurs. Ten eerste natuurlijk de gezondheid van de bedrijven die op de beurs genoteerd staan. Daar kunnen we kort over zijn. De grote multinationals bulken van de cash, hebben in de afgelopen jaren flink in de kosten gesneden en hebben aan een lichte groei genoeg om flink meer te kunnen verdienen.

Ten tweede is er de rente, of de prijs van geld. Geld vloeit naar de beurs als de beurs een relatief betere belegging is dan haar alternatieven. Dat alternatief is vooral de rente. De rente is dan ook het grote vraagteken. In principe zou de rente moeten gaan oplopen nu de Amerikanen hun stimuleringskeutel aan het intrekken zijn, maar het lijkt er meer op dat de VS het stokje doorgeeft aan andere centrale banken. De ECB gaat waarschijnlijk in juni op een of andere manier stimuleren om deflatie tegen te gaan. Ook Japan pompt nog maandelijks grote hoeveelheden yens in het systeem. Kijkend naar de belangen van de diverse overheden en banken kan ik niet anders concluderen dan dat de rente voorlopig nog wel onder druk gehouden wordt.
 

Cijfers China moeilijk te interpreteren

En dan de economie zelf. Als we kijken naar de economische cijfers voor Europa lijkt het langzaam maar zeker allemaal wat aan te trekken. Het banencijfer in de VS was ronduit prima vorige maand en het gevaar lijkt dan ook vooral te komen van China. Nu is dat qua economische cijfers helaas een soort ‘black box’ voor ons omdat de verschillende cijfers elkaar soms behoorlijk tegenspreken. Overigens zijn de Amerikaanse cijfers ook niet altijd eenduidig en zijn veel cijfers op allerlei manieren te interpreteren.

Voorzichtigheid blijft geboden, maar dat we langzaam maar zeker gaan doorstijgen, sluit ik zeker niet uit. Dat de koersen echt omhoog gaan knallen geloof ik niet, maar er is gewoonweg nog weinig reden om je geld uit de aandelen te halen. En dat, samen met het nieuwe geld dat maandelijks wordt belegd via pensioenfondsen en dergelijke, zorgt er waarschijnlijk voor dat we, naast hopelijk een mooie voetbalzomer, ook een mooie beurszomer kunnen verwachten.


Nico Inberg is directeur van Inberg Financial Content te Naarden, www.inbergfinancialcontent.nl

Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de ontwikkelingen op de financiële markten. Nico Inberg is volledig onafhankelijk. Eventuele opmerkingen of aanbevelingen in deze column zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. Nico Inberg aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid ten aanzien van het navolgen van eventuele aanbevelingen of adviezen in deze column. Inberg Financial Content is niet vergunningsplichtig en biedt onafhankelijke informatie aan verschillende media-uitingen.


Ook interessant: