Geen fan van de euro


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Edward Loef

Een waaier van opinies doet al jarenlang de ronde over de overlevingskansen van de Europese munt. Datzelfde geldt overigens ook voor de Amerikaanse dollar, maar zo lang de US dollar nog de meest verhandelde valuta is ter wereld, lijkt de euro voorlopig nog de tweede viool te spelen.

In technisch opzicht zit er weinig muziek in de euro. Een blik op de EUR/USD-wisselkoers teruggerekend naar 1993 zien we een moeizame aanloop naar de eeuwwisseling en daarna een geweldig succes tot begin 2008. Toeval of niet, maar met het uitbreken van de kredietcrisis gaat het gefaseerd bergafwaarts met de euro.

Jazeker, van tijd tot tijd zijn er indrukwekkende oplevingen, maar deze resulteren tot nu toe in een reeks van lagere toppen. Na de koers-top rond $ 1,60 begon een afbraakperiode waarvan het einde nog niet in zicht is. De trendlijn getrokken langs de bodem van 2000 en 2005 werd in 2008 neerwaarts doorbroken. Een opleving leverde een lagere top op rond $ 1,50 waar de voormalige steunlijn werd getest voor de spreekwoordelijk ‘Kiss Goodbye’. Daarna werden opnieuw stijgende steunlijnen neerwaarts gebroken en de oplevingen daarna eindigden op lagere niveaus. Met andere woorden, het vertrouwen in de euro neemt sinds 2008 af. Het is een gestaag proces dat uitwaaiert naar beneden. Naarmate de hellingshoek van de ‘fan’lijnen minder steil verloopt is er sprake van een verlies van opwaarts momentum.

In de bovenstaande koersgrafiek tekent zich in de periode 2004 t/tm heden een complex hoofdschouderpatroon af. Voor en na 2008 zijn de schouders gevormd en de neklijn ligt momenteel rond $ 1,21. Omdat nu ook in de afgelopen maanden een kleiner hoofdschouderpatroon bijna is afgerond, neemt de kans toe dat ook de laatste fanlijn vroeg of laat dit jaar zal sneuvelen. Meestal volgt een snelle daling, dus de euro kan relatief snel wegzakken naar $ 1,21. Hierop zal waarschijnlijk wel een herstelpoging volgen, maar de combinatie van gesneuvelde fanlijnen in combinatie met de contouren van hoofdschouderformaties wekken de indruk dat een herhaling van voor de eeuwwisseling in het verschiet ligt. Voordat het 2020 is zal de euro waarschijnlijk onder pari wegzakken tot aan het dieptepunt begin deze eeuw rond $ 0,82. Zolang de euro onder $ 1,37 noteert ben ik geen fan van de euro.
 

Auteur heeft op het moment van schrijven geen positie in de euro.


Edward Loef is directeur van Loef Technische Analyse BV te De Meern, edwardloef.com

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: