Gaps


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

GapsGaps is een instrument bij technische analyse dat vooral gebruikt wordt door daghandelaren. Maar ook wanneer u niet intraday handelt kunnen gaps interessante aanwijzingen geven.
 

Signaal Gaps

Gaps zijn niets anders dan gaten in het koersverloop tussen hoogste c.q. laagste koers en de openingskoers. Normaal zou men denken dat de gap op dagbasis aanwijzingen geeft. Dat kan echter ook intraday door het tijdsinterval te bepalen. Zo kunnen signalen plaatsvinden op bijvoorbeeld halfuursbasis. Wanneer de koers in tegengestelde richting van de gap beweegt, dus terug waar deze voor de gap zat, dan spreekt men over het opvullen van de gap.
 

Beoordeling gaps

Er zijn drie veel voorkomende gaps. Eerder hebben we het gehad over een doorbraak van bijvoorbeeld de steunlijn. Wanneer dit gebeurt met een koers die bij opening lager is dan de laagste koers van de dag ervoor, dan spreken we van breakaway gaps. Worden dit soort gaps niet binnen 5 beursdagen opgevuld, dan wijst dit op nieuwe trendvorming. In dit geval neerwaarts.

De bovenstaande koersgrafiek geeft een opwaartse breakaway gap weer. Na de gap zien we een opgaande trend. Deze hebben we aangegeven met de lichtblauwe steunlijn.

Een andere mogelijkheid is dat we reeds in een trend zitten, en er in dezelfde trend een gap ontstaat. Dit kan betekenen dat de koers een stijlere trend gaat vormen. We spreken in dit geval over de runaway gap.

De derde gap is de exhaustion gap, welke het einde van een trend weergeeft. Feitelijk bestaat deze uit twee tegenovergestelde gaps. Bijvoorbeeld een upwaartse trend, met eerst een gap omhoog die niet meteen wordt opgevuld, maar pas een paar dagen later met een gap neerwaarts. Vervolgens zal naar alle waarschijnlijkheid een neerwaartse trend ontstaan.
 

Enkele andere indicatoren dan gaps