Ga toch fietsen


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Diemer de Vries

Het is nog lang niet zover, maar de Tour de France zit in m'n hoofd. Op televisie, langs het parcours, maar het mooiste was de radio, want dan zag je niet alles en bleef er nog wat voor de verbeelding over. Achteraf bleek dat alle fietsers het niet zo nauw namen met de spelregels. De waarheid is hard als er veel leugens in het spel zijn. Helden vielen van hun fiets, leugens kwamen uit en alle wielerliefhebbers bleken gekeken te hebben naar een stelletje oplichters. Hoe meer we weten over het circus achter de beelden, des te minder mooi het werd. Inspiratie geven de gevallen helden niet meer, maar we kunnen nog steeds zelf de racefiets op en vooruit kijken.
 

Verkiezingen Frankrijk

Net zoals de Tour wachten de verkiezingen ook op niemand. Het lijkt er steeds meer op dat François Fillon gelost is. Het (satirische) weekblad Le Canard Echaine onthulde de bedragen die zijn ega Penelope ontvangen heeft als assistent van manlief. Tot nu toe was er gegokt op zo'n 600.000 Euro. Het schijnt dat mevrouw 831.400 Euro opstreek voor haar ondersteunende diensten. Dat ze niet eens een toegangspas tot de kantoren had deed er niet toe. Daarnaast schreef ze nooit voor het maandblad Revue des deux mondes, hiervoor kreeg ze een ton. Fillon's kinderen, Marie en Charles, waren tijdens hun rechtenstudie ook persoonlijk assistent en kregen hier een vergoeding van respectievelijk 57.000 en 26.600 Euro voor. Je kan kiezen om niet te gaan kiezen, je kan kiezen er niet meer naar te kijken, maar deze problemen stijgen boven de Tour uit. Na nepwinnaars, nepnieuws hebben we nu nepbanen. Een Fransoos met rechtvaardigheidsgevoel stemt niet meer op Fillon, wat blijft er over? We moeten alle hoop vestigen op Emmanuel Macron, hij wordt bijgestaan door zijn 20 jaar oudere vrouw. Dat oud ook wijs is, houdt ook al geen stand meer.
 

Decreet per tweet

In de FT lezen we een wijze tekst van Martin Wolf. Een paar feitjes uit dat stuk die aangeven dat Donald als kind niet goed oplette. In de jaren '50, toen Donald een jaar of 10 was, waren er 13 miljoen banen in de maakindustrie, nu zijn dat er 12 miljoen. Het hoogtepunt lag in de jaren 70 op ruim 18 miljoen, maar ook gedurende die jaren daalde het procentueel aandeel van de makers t.o.v. de dienstverleners. Die 13 miljoen banen van toen representeerden 30% van alle banen, de 12 miljoen van nu zijn goed voor 8% van de werkgelegenheid. De 12 miljoen mensen in de maakindustrie produceerden eind december 640% meer dan de voorgangers van 66 jaar eerder. Wolf schrijft dat tussen 1990 en 2016 de productiviteit in de maakindustrie met 63% toenam, terwijl de werkgelegenheid met 31% afnam. Tussen 2012-2016 nam de productiviteit per gewerkt uur slechts met 1% toe. Donald zet zich dus gigantisch in voor deze 8%, het is elke dag weer afwachten welk decreet per tweet de wereld in wordt geslingerd. Soms is het handig om te doen alsof je gek bent, maar onze Donald lijkt steeds meer een echte gek in plaats van een slimme gek, het is nu echt niet leuk meer! Laat Donald eens naar Spanje kijken, daar heeft de maakindustrie het meeste aantal banen toegevoegd sinds 1998. De gedopete tourrenners kregen wroeging en gaven hun fouten toe. Het valt te vrezen dat dit niet in Donald zijn karakter zit, bovendien is hij te oud om tot inkeer te komen, fietsen is ook geen optie. Het is voorlopig tegels tellen met Donald, hopelijk kunnen we snel terugblikken en opnieuw vooruitkijken.


Drs. Diemer de Vries CEFA is als trader fixed income verbonden aan NIBC Markets (www.nibcmarkets.com). Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als (educatieve) achtergrondinformatie. De hier weergegeven informatie is nadrukkelijk niet bedoeld als beleggingsadvies. Tevens is deze column geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Hoewel de informatie met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, wordt geen garantie gegeven voor de juistheid en volledigheid van de informatie. De lezer wordt ontraden om van deze informatie gebruik te maken zonder vooraf een beleggingsadviseur te raadplegen. U neemt te allen tijde zelf uw beslissingen, en bent daar alleen zelf verantwoordelijk voor.


Ook interessant: