Wat zijn futures?


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Futures zijn termijncontracten. Menigeen krijgt bij futures de kriebels van het hoge risico. Niet geheel terecht, omdat deze termijncontracten ook defensief zijn in te zetten (zie ook Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse).
 

Wat is een termijncontract?

Een termijncontract is een verhandelbaar contract inzake de koop (long) of verkoop (short) van een onderliggende waarde, waarbij de levering op termijn plaats zal vinden. Uit deze definitie blijkt dat zowel koper als verkoper een verplichting aangaan!
 

Onderliggende waarde futures

De onderliggende waarden bij futures kunnen grondstoffen, producten (aardappelen) of zelfs dieren (varkens) zijn, maar ook valuta en indices. Sterker, in Nederland is wellicht een van de bekendste futures de AEX-indexfuture, afgekort de FTI. Deze future nemen we dan ook als voorbeeld. Let wel op, de FTI is op een index, en dus cash settlement. In het geval van grondstoffen kunnen ook deze grondstoffen geleverd worden! Immers, daarvoor waren futures ooit bedoeld.
 

Futures ontleed

Futures worden verhandeld met als expiratiedata de komende maanden. Zo zal u na de derde vrijdag in april de volgende FTI als eerste in de lijst in uw beurskatern zien: FTI MAY YYYY Dit betekent het volgende:

  • FTI staat voor de AEX future
  • MAY staat voor mei, tot en met de derde vrijdag van mei loopt deze future
  • YYYY staat voor het jaartal

Welke posities kunt u innemen?

Voorbeeld is weer de FTI. Op Euronext Amsterdam kunt u in de FTI als volgt posities innemen:

  1. Openingskoop; uw actie om de positie te openen is het kopen van futures AEX (FTI). Dit noemt men een long positie.
  2. Sluitingsverkoop; uw actie om de positie te sluiten is verkopen van de fti's.
  3. Openingsverkoop; uw actie om de positie te openen is het verkopen van de fti's. U gaat hier schrijven, ook wel short positie genoemd.
  4. Sluitingskoop; uw actie om de positie te sluiten is fti's terugkopen.

Duidelijk zal zijn dat het handelen in een future te allen tijde ongedekt is. U zult dus een borg moeten stellen. De hoogte hangt af van de onderliggende waarde. Bij de FTI is dat de AEX-index. Deze borg noemt men een margin verplichting.

Op handelen op de effectenbeurs leggen we uit hoe u orders op futures inlegt. Wanneer de transactie is gedaan, is de waarde bekend waarop u het termijncontract heeft afgesloten.
 

Resultaat futures afrekenen 

Het afrekenen van futures zoals de FTI gaat bij positiesluiting of per einde handelsdag in cash settlement. U wordt afgerekend door het verschil tussen de slotwaarde en de afgesloten prijs te vermenigvuldigen met € 200. Een zware hefboom derhalve!
 

Voorbeeld aex future (FTI)

Stel u gaat long op de FTI. Einde handelsdag staat de index 3 punten hoger dan de waarde die is bepaald in uw aankoop. U ontvangt 3 x 200 is € 600 per FTI. Was u short gegaan, dan had u dit bedrag moeten afdragen!

Futures zijn geliefd bij daytraders, beleggers die op de dag zelf posities openen en sluiten. Hun beleggingsbeslissingen nemen ze vaak op basis van technische analyse.
 

Futures defensief gebruiken

Uit bovenstaande blijkt dat handelen in futures erg riskant is. Door een goede afstemming op de onderliggende waarde zijn futures echter ook defensief in te zetten.

Op dit moment kunt u op de huidige stand van de AEX precies uitrekenen wat de totale waarde van de indexfuture is, namelijk € 200 keer de waarde van de FTI. Belegt u met meer gelden, dan kunt u de waarde van uw portefeuille delen door de waarde van de FTI. Dat wil zeggen als u in aandelen op de AEX handelt. Van belang is natuurlijk dat u uit de beschikbare futures de meest representatieve kiest. Anders vergelijkt u appels met peren!

Het aantal FTI's dat u net heeft berekend gaat u short op de eerstvolgende expiratiemaand. Mocht de AEX en dus uw aandelenportefeuille in waarde dalen, dan zal de short FTI u geld opleveren. Let op, dit is ook omgekeerd het geval. U verzekert eigenlijk de huidige waarde tegen stijgen en dalen. Naarmate de samenstelling van uw aandelenportefeuille dichterbij de samenstelling van de AEX ligt, zal deze strategie beter werken.
 

Bekijk ook de andere derivaten: