Waarde Facebook, wat de gek ervoor geeft


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Marc Vijver

Facebook is van plan om begin volgend jaar naar de beurs te gaan. De website is veruit marktleider in sociaal netwerken, zeg maar online samenzijn met vrienden en bekenden. Op Bloomberg stond dat de waarde van het bedrijf op 100miljard US$ wordt geschat. Een astronomisch bedrag, zeker als je weet dat dit bedrijf pas 7 jaar bestaat. Het aantal gebruikers groeit inderdaad explosief en er wordt een gezonde winst gemaakt. Alleen, wat is nu duur of goedkoop? 
 

Beurswaarde Facebook

Er zijn 7 miljard mensen op de wereld, waarvan nu circa 800 miljoen Facebook gebruiken. Facebook denkt daar nog een miljard (voornamelijk mobiele) gebruikers aan te kunnen toevoegen. Overigens zijn er iets meer dan 2 miljard internetgebruikers op de wereld (bron: internetworldstats.com). Laten we zeggen dat het lukt en er 2 miljard Facebook gebruikers zijn over een tijdje. De beurswaarde per gebruiker is dan circa 50 US$. Hoe verdien je dat terug als bedrijf?

Er wordt geld verdiend met allerhande diensten die aansluiten bij de wensen van gebruikers. Het eenvoudigste voorbeeld is precies die aanbieding tonen die voor u op dat moment aantrekkelijk is. Facebook kan dat weten, want u laat uw omgeving weten waar u over nadenkt en wat u doet. Als al die gebruikers behoorlijk welvarend zijn zoals u en ik, kan het best uit. Maar wat als circa 80% van de gebruikers op een gemiddeld inkomen van 10US$ per maand zitten? Tja, dan zal dat niet lukken.

Andersom gerekend kunnen we kijken naar de winstgevendheid. Cijfers worden mondjesmaat vrijgegeven, maar een omzet van een miljard of 4 met een winst van tegen de 1 miljard lijkt op dit moment reëel. Een koerswinst verhouding van 100 dus. Het is natuurlijk heel goed mogelijk dat de emissie een uitslaande brand wordt. Maar naar mijn idee moet u dan als aandeelhouder niet te lang binnen blijven zitten.
 

Marc Vijver is directeur van The Index People te Haarlem, www.indexpeople.nl
 

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: