Extreme koersbewegingen


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Edwin Wierda

De beurskoersen zijn de laatste tijd enorm in beweging. In vaktaal: de volatility is hoog. Aandelen die op een dag met procenten dalen, stijgen soms de volgende dag met het dubbele percentage. Vaak gebeurt dit zonder direct aanwijsbare reden. Het verband tussen de reële economie en de beurskoersen lijkt soms ver weg. Hoewel het zeker zo is dat de invloed van het dagelijkse sentiment op de beurskoersen sterker is dan jaren geleden, is het erg belangrijk om de logica en ratio wel op de radar te blijven houden als belegger. Teveel toegeven aan de waan van de dag kost de belegger op termijn zeker geld.

Het kapitalistische systeem is een anker voor de financiële markten in het Westen. Een uitgangspunt van dit systeem is dat de hoogte van aandelenkoersen (waardering) sterk bepaald wordt door winstgroei en voorspelbaarheid van een bedrijf. Des te meer winstgroei en voorspelbaarheid, des te hoger de koersen. Andersom geldt (helaas) ook: hoe lager de winst en voorspelbaarheid, hoe lager de koersen.

De winstgroei neemt natuurlijk de laatste tijd af en de voorspelbaarheid (lees zekerheid) ook. Lagere aandeelkoersen zijn het gevolg. Wij denken echter dat de beurs wel enigszins overdrijft. Veel aandelen noteren lager dan men op basis van bedrijfsfeiten zou verwachten. Zelfs als rekening wordt gehouden met de problemen in de Eurozone.

Het is belangrijk te constateren dat het verband tussen de bedrijfsresultaten en de beurskoersen uit het lood geslagen is. Het sentiment, de Eurocrisis, domineert de markt, waardoor de ratio niet altijd meer aan bod komt. Uiteindelijk zal de het negatieve sentiment minder sterk worden. In dat licht bezien, is het tijd om te gaan winkelen op de beurs. Wees wel selectief. De wereld is veranderd de laatste jaren. Met name de invloed van internet heeft zich doen gelden in veel bedrijfssectoren. Zowel in positieve als negatieve zin. Denk bijvoorbeeld eens aan de gevolgen van het internetwinkelen voor de kledingbranche.

Het zijn enerverende tijden op de beurs. Het neerwaarts risico blijft natuurlijk aanwezig. Het opwaarts potentieel echter ook. Wij gaan de komende maanden zien of de invloed van het sentiment afneemt. Als dat het geval is, zal het kapitalistische systeem haar werk doen en gaan de koersen omhoog.
 

Edwin Wierda is directeur van Wierda en Partners Vermogensbeheer te Assen, www.wierdavermogensbeheer.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: