Extra Vergine


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Diemer de Vries

Uit de Verenigde Staten horen we steeds meer havik geluiden, terwijl het ECB kantoor de bijnaam duiventil verdient. Gisterenochtend zei Draghi in Brussel: “that downside economic risks are “clearly visible” and policy makers will reexamine the degree of accommodation in December”. Draghi is ook nog een Italiaanse duif, die Italianen bakken ze bruin in extra vergine! Coeure van de ECB zegt in Le Figaro: “We take our decisions as a function of the economy and not the financial markets”. Ja, het staat er echt, voorlopig komen ze bij de ECB echt nog niet met een olijftakje in de bek aanvliegen.

Tevens lazen we op Reuters dat de ECB zou overwegen obligaties van Europese gemeenten/regio’s op te kopen. Hier staat zo’n 500 miljard Euro van uit, maar het zijn veelal hele illiquide leningen. De Duitse inflatie over oktober was hetzelfde als die in september en steeg slechts 0.3% ten opzichte van een jaar eerder, in Frankrijk lezen we 0.2% jaar op jaar.

Ondanks dat lage rentes banken en verzekeraars in de problemen brengen, dat er veel geld stroomt naar risicovolle beleggingen en dat er daardoor bubbels ontstaan, zal de ECB op 3 december het monetaire beleid wel verruimen. De patiënt kan niet van het infuus, in de VS gaan ze dat wel geleidelijk proberen. Het verschil in verwacht monetair beleid tussen de Fed en de ECB zorgt ervoor dat de Euro is weggezakt naar het laagste niveau sinds april, $ 1.071 staat er nu. Ook een logisch gevolg van de uiteenlopende ontwikkelingen aan weerszijden van de Atlantische Oceaan is de spread tussen Treasuries en Bunds, zie beide curves hieronder.

Spread treasuries & bunds

In de buik van de curve is het verschil het grootst, tussen 7 jaar Treasuries en 7 jaar Bunds zit nu 196 bp verschil. In de 10 jaar looptijd is dit verschil zo’n 172 basispunten, zie plaatje.

Spread treasuries & bunds 10 jaar

Verder nog een plaatje dat aangeeft dat we in het verleden niet vaak zo lang zo’n groot verschil hebben gezien tussen Treasuries en Bunds.

Tien jaars transatlantic spread

Op Bloomberg een interessant stukje over de corporate bond markt in de VS. Amerikaanse primary dealers (de grote banken) zitten short in corporate bonds. Ook al verwacht men een rentestijging in de VS, beleggers blijven geïnteresseerd in bedrijfsobligaties, want ze moeten toch ergens blijven, die obligaties…

Voor de banken is het niet verkeerd, want als de prijzen van de obligaties dalen, dekken ze de short mooi in en laten de FICC afdelingen volgend kwartaal wellicht wat mooiere cijfers zien dat in het derde kwartaal. Doordat banken meer kapitaal aan moeten houden, is het niet aantrekkelijk grote posities in corporate bonds op de boeken te hebben. Zoals we al vaker predikten, is deze trend funest voor de liquiditeit in de markt. In april hadden ze overigens nog zo’n $ 13 miljard op de boeken, zie het onderstaande grafiekje.

Corporate debt inventories


Drs. Diemer de Vries CEFA is als trader fixed income verbonden aan NIBC Markets (www.nibcmarkets.com). Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als (educatieve) achtergrondinformatie. De hier weergegeven informatie is nadrukkelijk niet bedoeld als beleggingsadvies. Tevens is deze column geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Hoewel de informatie met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, wordt geen garantie gegeven voor de juistheid en volledigheid van de informatie. De lezer wordt ontraden om van deze informatie gebruik te maken zonder vooraf een beleggingsadviseur te raadplegen. U neemt te allen tijde zelf uw beslissingen, en bent daar alleen zelf verantwoordelijk voor.


Ook interessant: