
Vanaf de start van het jaar was eigenlijk iedereen het erover eens. De Amerikaanse economie vertoont de eerste tekenen van herstel en als dat doorzet dan betekent dit dat de dollar sterker zal worden ten opzichte van de euro. Ondertussen is het augustus en neemt de economische activiteit in de VS verder toe en neemt het aantal werklozen daar af. De meerderheid van de analisten verwacht dat de FED voor het eind van het jaar start met het afbouwen van haar ruime monetaire beleid. Dat is nog een andere factor die in theorie voor een sterkere dollar moet zorgen, omdat dat betekent dat de hoeveelheid dollars die in het systeem gepompt worden geleidelijk gaat afnemen.
In het algemeen heeft een sterkere dollar een negatieve invloed op de koers van grondstoffen, omdat die dan voor wereldwijde beleggers relatief duurder worden. Dit is ook een van de redenen geweest voor veel beleggers om goud en zilver te verkopen.
Wat is er nu in de praktijk gebeurd?
De EUR/USD wisselkoers was aan de start van het jaar 1.32, in februari verzwakte de dollar naar 1.36, en vervolgens werd deze sterker tot 1.28. Sinds de koers van 1.28 op 10 juli 2013 is de dollar weer verzwakt naar 1.33 per 16 augustus 2013, een daling van ongeveer 4%. De wisselkoers heeft dus aardig geschommeld en sinds de start van het jaar is de USD iets meer dan 1% zwakker geworden ten opzichte van de euro.
De koers van goud en zilver wordt natuurlijk door veel meer factoren gedreven dan enkel de EUR/USD wisselkoers. Voor goud heeft de World Gold Council recent gepubliceerd dat in Q2-13 de wereldwijde vraag naar gouden juwelen 37% gestegen is ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast is de vraag naar fysiek goudstaven en munten met 56% gestegen. Deze toegenomen vraag komt ongeveer overeen met verkopen van (met name Amerikaanse) goudtrackers.
Goudtrackers volgen de prijs van goud; de hogere vraag naar juwelen in China heeft dus impact op de koers van de tracker. In geval van fysieke goudtrackers wordt daadwerkelijk al het goud aangehouden in kluizen en wordt dus goud onttrokken uit de markt. In de media wordt ook vaak geschreven over papieren goud en daarmee worden dan onder andere beleggingen bedoeld die niet gedekt zijn door fysiek goud, zoals bijvoorbeeld goudfutures en opties. Op korte termijn heeft de handel in goudfutures een sterk effect op de prijs van goud. Op de langere termijn wordt de prijs toch bepaald door de fundamentele vraag en aanbodverhouding van het fysieke metaal.
Voor beleggers blijft goud een strategische rol in portefeuilles vervullen. Het dient als verzekering tegen devaluatie van valuta, hoge inflatie, crisis en om het belegd vermogen te spreiden over verschillende vermogenscategorieën. Zilver wordt voor 50% op dezelfde manier gezien en voor 50% industrieel gebruikt; bijvoorbeeld in elektronica en in zonnepanelen. Door de aansterkende economie zien we bij ETF Securities op dit moment meer beleggers kiezen voor zilver dan voor goud. Het vermogen onder beheer in onze fysieke zilvertracker is in een maand tijd gestegen van $512 miljoen naar $741 miljoen, een toename van $229 miljoen.
Geholpen door de zwakkere USD hebben goud en zilver sinds begin augustus een rendement laten zien van iets meer dan 1% en 10%. Als we kijken naar de rendementen sinds de start van het jaar zijn deze nog wel sterk negatief, namelijk -20% en -27% voor goud en zilver. Hieruit blijkt ook de hogere volatiliteit van zilver ten opzichte van goud.
Auteur heeft op het moment van schrijven geen positie in genoemde fysieke zilvertracker.