Ernst Osinga versus Kasper Scholten


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Kasper ScholtenErnst Osinga

 

Ernst Osinga (Amundi) interviewt Kasper Scholten (Delta Lloyd)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Inmiddels alweer bijna 15 jaar. Tijdens mijn studie economie ben ik per toeval terecht gekomen bij de ING Beurs Order Lijn. Als student met een permanent te kort aan financiële middelen, een lot uit de loterij. Dat was mijn eerste kennismaking met de beleggingswereld en hier heb ik onder andere de internetbubble van dichtbij mee mogen maken. Later als Beleggingsadviseur bij ING heb ik ook de moeilijkere jaren meegemaakt. Vervolgens via ING Financial Markets de overstap naar Delta Lloyd Asset Management gemaakt. Inmiddels alweer bijna 6 jaar geleden. Het ondernemerschap staat voorop. Sales, marketing en beleggen zijn nauw met elkaar verbonden.
 

2. Iedereen kent jullie verzekeringspropositie, maar is dat ook zo voor beleggen?

Delta Lloyd is een sterk merk, verankerd in de samenleving. En dat biedt unieke kansen, niet alleen op verzekeringsgebied.
Ik ben ervan overtuigd dat elke belegger in Nederland Alex Otto kent en de Delta Lloyd Deelnemingen fondsen. Datzelfde geldt voor het vastrentende team o.l.v. Sandor Steverink en Arnold Gast. De focus van de organisatie is gericht op deze twee beleggingsstijlen. Wij vinden het belangrijk om onze beleggingsovertuiging en -filosofie zo transparant mogelijk over te brengen naar een breed publiek.
 

3. Waarom zou men in de huidige markt nog moeten beleggen in obligaties, kan je niet beter gaan sparen?

In de volksmond wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen sparen en beleggen. Maar eigenlijk is sparen natuurlijk ook een vorm van beleggen. Dat ook aan sparen risico's verbonden zijn, begint inmiddels langzaam door te dringen tot spaarders. Dit met dank aan de gebeurtenissen op Cyprus, waar spaarsaldo's boven de € 100.000 voor een flink deel werden afgeroomd in het reddingsplan voor de Cypriotische banken. In Nederland drukte de redding van SNS spaarders eerder al met de neus op de feiten, maar toen ontsprongen ze de dans nog. De vraag is nu: lonen de risico's van sparen nog wel?
 

4. Kan je daar een voorbeeld van geven?

Ja absoluut. Een gemiddelde spaarrekening biedt nu rond de 1,5% rente en is daarmee onder het niveau van de 10-jaars Nederlandse staatsobligatierente gekomen. Voor spaarders betekent dit dat zij voor de afweging komen te staan of zij niet beter kunnen kiezen voor een defensieve obligatieportefeuille. Het risico daarvan lijkt inmiddels lager dan het ooit zo veilig geachte spaargeld, zeker bij spaarsaldo's boven de grens van het depositogarantiestelsel. Het zoeken naar een goede risico/rendementsverhouding op de obligatiemarkt vraagt echter om een wijde blik, die verder gaat dan de gebaande paden. 

Wie nu gaat beleggen in vastrentende waarden, moet niet over een hokjesgeest beschikken. Helaas bestaan er nog veel traditionele vastrentende hokjes. Zo denken velen nog steeds dat het stempel 'investment grade' of een herkomst uit een westers land, garant staat voor veiligheid. Aan de andere kant worden high yield-obligaties en emerging market debt nog veelvuldig beschouwd als 'gevaarlijk'. Dit hokjesdenken is echter niet verstandig. De genoemde segmenten moet je genuanceerd bekijken. Binnen ieder segment zijn uiteenlopende gradaties en nuances qua risico en rendement te vinden.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Hanteer een lange termijn horizon, laat je niet leiden door vals sentiment en beleg uitsluitend in bedrijven die je zelf begrijpt. Dan zijn er prachtige bedrijven te vinden in Europa, zeker op dit moment.
 

Volgende interview: Kasper Scholten versus Bas Smit
Vorige interview: Willem Herman van der Wal versus Ernst Osinga