Erik van de Weele versus Willem Herman van der Wal


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Willem Herman van der WalErik van de Weele

 

Erik van de Weele (Henderson) interviewt Willem Herman van der Wal (Invesco)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Een kleine 20 jaar geleden ben ik begonnen bij ING. Daar heb ik kennis gemaakt met het verzekeringsvak en natuurlijk de bank: zowel financieren als beleggen. De credit kant heeft me altijd het meeste aangesproken, er zijn talloze aspecten van belang bij het geven van beleggingsadviezen en het maken van een analyse. Met name het onvoorspelbare element waar je als belegger dagelijks mee wordt geconfronteerd blijft ieder dag weer fascinerend. Reden om nog altijd met veel interesse alle informatie te lezen en met klanten te spreken, elke dag is anders.
 

2. Welke trends zie je in de huidige markt? Hoe worden deze trends toegepast binnen de producten van Invesco?

Het huidige klimaat wordt beheerst door veel onzekerheden waardoor mijns inziens de focus meer op risico zou moeten liggen dan op rendement alleen. Wetenschappelijke studies tonen het al lang aan: het nemen van risico met aandelen loont niet altijd. Portefeuilles met laag risico-aandelen presteren op de lange termijn beter dan die met hoog risico-aandelen.

Dit kan je bijvoorbeeld terug zien in het Invesco Pan European Structured Fund. Invesco’s Europese strategie met focus op lage volatiliteit heeft tot doel beleggers gedurende een volledige cyclus te laten profiteren van trends op de aandelenmarkten. Op basis van een aantoonbaar crisisbestendig aandelenselectiemodel heeft het Invesco Pan European Structured Equity Fund sinds de invoering van de lage-volatiliteit-methode in 2006 op overtuigende wijze outperformance gegenereerd ten opzichte van de index, met een lager risico van de totale portefeuille.

Een belangrijke succesfactor is het vermogen van het fonds om de in de markt voorkomende volatiliteit-anomalie te benutten. Als we naar de historische prestaties kijken, wordt meteen duidelijk dat het fonds het risico van kapitaalverlies kan beperken zonder dat dit koste gaat van de potentiële alfa.

Het aantrekkelijke risico-rendementsprofiel van het fonds en het feit dat de samenstelling van de portefeuille sterk kan afwijken van die van andere actieve of passieve strategieën, zorgen voor een lagere correlatie met het (relatieve) rendement van andere beleggingscategorieën. Al met al biedt dit fonds dankzij dit profiel een uitmuntende belegging, met name in een volatiele marktomgeving.
 

3. Wat zou er volgens jou moeten veranderen?

Meer objectivisme en minder zoeken naar 'de bears'.
 

4. Zijn er volgens jou nog alternatieven voor obligaties?

We zijn in Nederland teveel bezig om elke asset class in het juiste hokje te plaatsen. Er zijn volgens mij alternatieven te vinden in de gemengde producten, denk bijvoorbeeld aan Total Return oplossingen, Risk Parity strategieën (gelijkblijvend risico) en Hedge Funds.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Er is eigenlijk teveel informatie voorhanden. Maak een keuze welke informatiebronnen je volgt. Het is volgens mij beter om een aantal vaste sites en magazines te raadplegen dan elke keer wat anders. Wees daar gedisciplineerd in, op een gegeven moment weet je dan de waarde beter in te schatten en te vertalen naar je eigen visie. Er zijn nou eenmaal veel verschillende manieren om naar de markt of zelfs een individueel aandeel te kijken.
 

Volgende interview: Willem Herman van der Wal versus Ernst Osinga
Vorige interview: Sander van der Ent versus Erik van de Weele