En toen de mist optrok….


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Jeroen Brenninkmeijer

En toen de mist optrok…, het zou het begin kunnen zijn van een thriller, of het einde. Of, zoals nu het begin van een column waarin langzaam maar zeker de contouren duidelijk worden van de gevolgen van alle maatregelen die de overheid en de toezichthouders hebben afgekondigd na de wereldwijde financiële crisis die zich sinds 2008 heeft voltrokken. De afgelopen twee weken vierde ik vakantie in Londen en was de Britse bank Barclays volop in het nieuws. Na een paar dagen geruchten, kwam het bedrijf met de aankondiging dat het in totaal GBP 12,8 miljard (GBP 1 = EUR 1,16) tekort had op haar balans om te kunnen voldoen aan de nieuwe kapitaalseisen die aan banken worden gesteld. En dat terwijl Barclays tegelijk de halfjaarcijfers bekend maakte met een winst van “slechts GBP 1,6 miljard”.

Barclays gaat dit bedrag bij elkaar sprokkelen door onder meer voor GBP 5,8 mrd aan nieuwe aandelen uit te geven via een claimemissie1. De aandelen worden tegen een discount van 40% ten opzichte van de huidige koers aangeboden aan bestaande aandeelhouders, om ze zo te compenseren voor de winstverwatering. Verder worden er zwaar achtergestelde obligaties uitgegeven voor GBP 2 mrd en zal de balans worden ingekrompen met GBP 2,5 mrd. Met nog wat andere besparing zoals het toevoegen van winsten aan het kernkapitaal moet het bedrag uiteindelijk ervoor zorgen dat de gewenste 3% leverage ratio in 2014 wordt bereikt.

Zo’n aankondiging doet de koers geen goed (-11% de dagen na aankondiging), maar Barclays is een van de eerste Europese banken die het aandurft. Natuurlijk waren er al eerder claimemissies van banken, zoals Unicredito of de Spaanse Caixia’s, maar dat was uit pure noodzaak om solvabel te blijven direct na het begin van de financiële crisis. Barclays lijkt hiermee het startschot te hebben gegeven voor een grote nieuwe ronde van claimemissies bij Europese financiële instellingen. En je kan beter de eerste zijn, want een belegger kan elke euro, of in dit geval pond, maar één keer uitgeven.
 

Omvang kapitaalbehoefte banken

Helemaal als een verassing komt deze aankondiging niet, immers het Basel Comité heeft al enige tijd de nieuwe voorwaarden voor het minimale kernkapitaal en maximale hefboom voor de banken bekend gemaakt. De financiële fora schatten in dat banken in de EU tussen de € 550 mrd en € 700 mrd aan kapitaal moeten ophalen. En Barclays is winstgevend en vooral actief in landen waar de crisis relatief beperkt van invloed is geweest (of wellicht nog moet komen). Maar wat gaat dit betekenen voor de banken in bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland en Nederland? In ons land zijn de grote banken op ING na, niet meer beursgenoteerd. Maar ook de ABN Amro en Rabo moeten kapitaal ophalen. En met de verkoop van Robeco is de Rabo er bijvoorbeeld nog niet. Net zoals ING al voor €23 mrd aan onderdelen wereldwijd heeft verkocht en toch nog meer kapitaal nodig heeft om aan de nieuwe voorwaarden te kunnen voldoen. Het tweede halfjaar van 2013 kan dus wel eens een grote golf van kapitaalemissies brengen.
 

Bezint eer ge begint

Voor u als belegger oppassen dus als u in Europese bankaandelen bent belegd (als u in beleggingsfondsen zit, kunt u checken hoeveel in de sector financiële waarden is belegd). Als u op zoek bent naar hoogrentende, en dus zeer risicovolle, obligaties biedt het veel aanbod. Voor deze laatste categorie heb ik één welgemeend advies; verdiep u heel goed in de voorwaarden van deze obligaties of laat u goed voorlichten. En laat u niet alleen verleiden door de mooie hoge rentecoupon. Het zijn bijna zonder uitzondering zeer ingewikkelde structuren en die hoge rente zegt eigenlijk maar één ding: gevaarlijk spul. Als u een beleggingsadviseur of vermogensbeheerder heeft die hier graag in belegd, vraag dan door over deze producten zodat u zeker weet welk risico u loopt.
 

Toevoeging redactie BeursEffecten:
1
Emissie waarbij de aandelen alleen beschikbaar komen voor de bestaande aandeelhouders via uitgifte van een claimrecht, onder andere bedoeld om verwatering voor deze aandeelhouders te voorkomen


Jeroen Brenninkmeijer is partner en vermogensbegeleider bij MJR Advies (www.mjradvies.nl). Deze column is geschreven op persoonlijke titel. Deze column is bedoeld als achtergrondinformatie over de ontwikkelingen op de financiële markten en de regelgeving. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en is geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. MJR Advies houdt zich niet bezig met het aanbevelen van beleggingen of beleggingsproducten en heeft bedrijfsmatig geen beleggingsposities. Eventueel vermelde financiële instrumenten dienen puur als voorbeeld en zijn nooit bedoeld als aanbeveling. Raadpleeg meer bronnen en neem zelf uw beslissingen. MJR Advies is niet vergunningplichtig en biedt onafhankelijke financiële ontzorging voor ondernemers en vrije beroepsbeoefenaren.


Ook interessant: