Einde aan een hausse?


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Martine Hafkamp

Alle positieve verhalen van grondstoffengoeroe Jim Rogers ten spijt, ziet Goldman Sachs een einde aan de grondstoffenrally. De investmentbank is de grootste handelaar in grondstoffen ter wereld en zou het dus moeten weten.

Het rapport van Goldman Sachs van 11 april jongstleden had dan ook de nodige impact. Zo daalde bijvoorbeeld de AEX-index, nadat het rapport gepubliceerd was, met ruim 1,5 procent en de Europese index van grondstofaandelen met meer dan 3 procent. Het verwachte einde aan de hausse in grondstoffen geldt in het bijzonder voor olie, koper, katoen en platina. Goldman Sachs ziet niet een definitief einde aan de hausse, maar gaat wel uit van een tijdelijke dip van de prijzen. Het uitgebrachte rapport moet dan ook meer gezien worden als een advies aan cliënten om nu winst te nemen om over enige tijd op lagere niveaus weer in te stappen.
 

Olieprijs

De reden voor het einde aan de prijsstijgingen verschilt per grondstof. De olieprijs zal volgens Goldman dalen, omdat in hun ogen het Libische conflict op korte termijn zal eindigen. Sinds het begin van de betogingen in Noord Afrika is de olieprijs met ongeveer 30 procent opgelopen. Na het verkoopadvies van Goldman zakte de olieprijs weer met 4 dollar per vat. Ook Saudi-Arabië gaf onlangs aan dat de vraag naar olie helemaal niet zo hoog is als dat momenteel wordt geschat.

De Saudi’s schroeven daarom hun productie terug. Volgens het land met de grootste oliereserves ter wereld wordt de prijs momenteel voornamelijk hoog gehouden door speculanten. Zodra deze beseffen dat de werkelijke vraag van de industrie verzadigd is, zal de olieprijs gaan dalen. Een groot deel van de vraaguitval wordt echter veroorzaakt door Japan. Als gevolg van de aardbeving en de tsunami is de raffinagecapaciteit van deze grootste olie-importeur ter wereld sterk afgenomen. Daardoor wordt er (tijdelijk) veel minder olie geïmporteerd door Japan.
 

Koper

Koper stijgt niet meer, volgens Goldman, door een verminderde vraag van de Japanse industrie. Vanwege de uitgevallen kerncentrales in Japan ligt de industrie regelmatig stil door een tekort aan elektriciteit. Ook blijkt de kopervoorraad in China minder snel af te nemen dan eerder werd verwacht en wordt koper steeds vaker vervangen door aluminium.
 

Katoen

De katoenprijs is het afgelopen jaar flink opgelopen (+150 procent) als gevolg van of een teveel aan water (Pakistan, Australië, Brazilië) of juist een tekort aan water (Rusland en wederom Australië). Hierdoor zijn veel oogsten mislukt. De hoge katoenprijs heeft veel kledingfabrikanten doen overschakelen op andere materialen voor hun kleding. Hierdoor neemt de vraag naar katoen snel af en zal de prijs gaan dalen, aldus Goldman.
 

Platina

Ook platina is minder gevraagd als gevolg van de natuurrampen in Japan. Platina is een belangrijke grondstof voor katalysatoren van auto’s. En het is juist de Japanse auto-industrie die regelmatig stil ligt. In Japan vanwege een tekort aan elektriciteit. Maar ook buiten Japan, zoals bijvoorbeeld in China, liggen de Japanse autofabrieken regelmatig stil als gevolg van een tekort aan onderdelen.
 

Mijn visie

Het verkoopadvies van Goldman Sachs lijkt vooralsnog vooral ingegeven door diverse unieke gebeurtenissen (Japan, Noord Afrika, overstromingen) en niet door iets structureels. Het economisch herstel in de wereld wint volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nog elke dag aan kracht. Dit economisch herstel wordt gedragen door een productietoename van de maakindustrie. Hierdoor zullen grondstoffen volgens mij dan ook gewoon gevraagd blijven, al zullen exorbitant hoge grondstofprijzen de economische groei kunnen doen afremmen.
 

Martine Hafkamp is directeur van Fintessa te Baarn, www.fintessa.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site haar disclaimer.


Ook interessant: