Een dode kat heeft acht levens


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Diemer de Vries

Goed nieuws is geen nieuws, is de rentestijging van gisteren dan geen goed nieuws? De rentestanden zijn ondanks de stijging van gisteren nog steeds extreem laag. De media koppen dat de Duitse tien jaar rente nog wel 100 basispunten kan stijgen. Ja, dat kan. Vijftig kan ook en 200 kan ook zeggen wij dan. Maar wat gebeurde er de vorige keren dat de rente (kortstondig) opliep? Zie hieronder een grafiekje (bron: Bloomberg) dat de stijgingen en dalingen van de afgelopen (post-crisis) jaren laat zien, inclusief de rentestijging van gisteren.

Duitse rente post crisis

Komt dit nou door toegenomen inflatieverwachtingen en het idee dat centrale banken gaan ‘taperen’? Als we de kranten moeten geloven wel. Help, waar komt die inflatie dan vandaan? Japan publiceerde vanochtend de septemberinflatie en die kwam op minus 0,5% uit (zie plaatje, bron: Bloomberg).

Japanse cpi nationwide

Van Frankrijk moeten we het ook niet hebben, maand-op-maand kwam de oktoberinflatie op 0,0% uit en jaar-op-jaar 0,4%. In Duitsland is de inflatie ietsje hoger, 0,8% a 0,9% in de deelstaten. De sentimentsindex voor economische vertrouwen in de Eurozone kwam vanochtend ietsje hoger uit dan vorige maand (106,3 versus 104,9). Komende maand volgen de BBP cijfers over het derde kwartaal voor de belangrijkste Eurozone landen.

ECB bestuurslid Nowotny vertelde gisteren dat de ECB in december 2 beslissingen neemt:

  1. Wordt het QE beleid voortgezet, hoe en met welke looptijd?
  2. Wat moet de ECB dan kopen?

Dat hij vraag 2 verklapt, zegt al dat vraag 1 met JA beantwoord kan worden. Nowotny’s ECB collega Mersch deed gisteren ook zijn zegje en hij constateert dat het ECB beleid zijn effectiviteit verliest. De Bank of Japan houdt de 10 jaar rente rond de 0%, dat kan de ECB ook doen. Negatieve rentes zijn verstorend en de banken klagen, hoge rentes zijn minder fijn voor de Eurozone overheden. Wat zou een mooie prik voor 10 jaar Duitsland zijn, 0,25% à 0,50%? De rentekat is niet kapot te krijgen en zal ons allemaal overleven, maar deze opleving kost hem toch een leven. De centrale bankpresidenten toucheren het rempedaal, maar de handrem vinden ze niet. Helaas voor deze rentekat, zijn dagen zijn geteld, met nog 8 levens te gaan blijft er echter hoop voor de curve!

 


Drs. Diemer de Vries CEFA is als trader fixed income verbonden aan NIBC Markets (www.nibcmarkets.com). Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als (educatieve) achtergrondinformatie. De hier weergegeven informatie is nadrukkelijk niet bedoeld als beleggingsadvies. Tevens is deze column geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Hoewel de informatie met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, wordt geen garantie gegeven voor de juistheid en volledigheid van de informatie. De lezer wordt ontraden om van deze informatie gebruik te maken zonder vooraf een beleggingsadviseur te raadplegen. U neemt te allen tijde zelf uw beslissingen, en bent daar alleen zelf verantwoordelijk voor.


Ook interessant: